TRENutak za roditeljski KUTak: Prioriteti, prioriteti

Još je jedna godina pri kraju. Kada biste morali izdvojiti neke važne trenutke, što bi to bilo? Jesu li to trenuci vezani uz vas i dijete, uz obitelj? Ili ste se najprije sjetili poslovnog uspjeha?

Kada biste morali napraviti listu prioriteta, tko ili što bi bilo na prvom mjestu? Tko vam je najvažniji? Što vam je najvažnije? Samo da podsjetim da su to osobe ili stvari s kojima provodite najviše vremena, stalno su vam na pameti i ne prođe dan, a da ne pomislite na to.

Razmislite!

To je nešto u što ulažete svu svoju energiju i to s ljubavlju, bez prisile, bez poteškoća.Imate li već nešto na pameti? Je li vaše dijete barem dio priče?

Pokušajte se sjetiti kako ste se osjećali onih 9 mjeseci kada ste ga očekivali s nestrpljenjem. Pitali se kako će izgledati, na koga ličiti, čiji karakter imati. Pokušajte se sjetiti svih besanih noći kada se budio i kada ste hodali okolo s podočnjacima, pravdali se drugima zbog podočnjaka. Prisjetite se prve riječi koju je izgovorilo, prvog koraka koji je načinilo te još nekolicinu zanimljivih situacija.

Zahvalite za svaku ne baš tako nebitnu sitnicu.

I sada kada ste morali razmisliti tko vam je najvažniji ili što vam je najvažnije, nekako je dijete ispalo s popisa i nametnuo se posao, važan ugovor koji morate potpisati, kuća koju morate kupiti, kredit koji vam trebaju odobriti, auto koji je potrebno zamijeniti.

Ili ipak zdravlje koje je sve lošije, lijek koji trebate, snaga koju gubite, volja koje je sve manje, dragi prijatelji za koje nemate dovoljno vremena. Sve je to bitno jer je dio života.

No. što su vam prioriteti?

Teoretski znate što su, no u praksi vise vremena provodite s onim što čak nije ni na listi prioriteta. Ponekad više energije potrošite na poslu a kada dođete doma, premoreni ste za igru s djetetom, pa čak i za razgovor.

I da, znam da je kriv tempo života. Da je kriva utrka za preživljavanjem, politika, vlada i država u kojoj ste se rodili, no svejedno tko je kriv što su vam prioriteti pobrkani? Iskreno – vi i samo vi.

Koliko god se pravdali drugima da je život takav, ipak mi sami biramo i odlučujemo na što ćemo potrošiti svoje vrijeme. Hoće li to biti TV, društvene mreže, kave, sastanci ili što god.

Pri kraju godine možete sebi obećati da ćete iduće godine drugačije. Možete djetetu obećati da će biti bolje. Možete napraviti plan i držati se ga.

Za početak sastavite listu prioriteta. Posao, obitelj, prijatelji, financije, zdravlje. Što je na kojem mjestu? Što biste mijenjali u 2018. godini? Što biste drugačije? Ima li nade da istinski bude drugačije? Razmislite, stavite na papir i krenite.

Vrijeme prebrzo prolazi. Djeca rastu. Ono što im danas dajete za nekoliko godina vise nećete moći jer će otići. Stoga, iskoristite priliku i budite uz njih kad god možete, pa i češće.

Želim vam puno uspjeha, ljubavi, sreće i radosti u vašim životima.

Ako zapne – tu sam.

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije