SPAVAMO SAT DUŽE Saznajte što sve donosi zimsko računanje vremena

Zimsko računanje vremena ne počinje uvijek na isti datum, već posljednje nedjelje u listopadu.

Ljetno računanje vremena u 2017. ove godine završava 29. listopada u 3.00 sata, pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag. U 3.00 sata bit će 2.00 sata, odnosno počet će zimsko računanje vremena. To znači da ćemo moći sat vremena dulje spavati, no i da će već otprilike oko 17 sati padati mrak.

Na zimsko računanje vremena vraćamo se nakon što smo zadnje ožujske nedjelje pomaknuli kazaljke za jedan sat unaprijed i prešli na ljetno računanje vremena, koje je uvedeno radi uštede električne energije, odnosno kako bi dani bili ‘dulji’ i kako bi se smanjila stopa kriminala.

Tropske zemlje nemaju ljetno računanje vremena jer tijekom cijele godine imaju dovoljno danjeg svjetla.

Obzirom na navedeno, temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozači motornih vozila za vrijeme vožnje danju, moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju zimskog računanja vremena.

– Dnevna svjetla ugrađuju se u motorna vozila novije generacije, uključuju se istodobno s paljenjem motora, odnosno ‘davanjem kontakta’, a pojedine izvedbe takvih svjetala ne pale neke potrošače koji se uobičajeno pale pri uključivanju glavnih svjetala npr. ne rade stražnja pozicijska svjetla, svjetla za osvjetljavanje registarskih pločica isl. Svjetla za označavanje vozila tzv. ‘pozicija’ ne smatraju se dnevnim svjetlima. U slučaju nepoštivanja iznesenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna – javljaju iz policije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije