TRENutak za roditeljski KUTak: Je li iz ljubavi ili iz straha?

Možeš odgajati iz straha ili iz ljubavi. Koji je vaš izbor? Kako odgajate dijete – s puuno ljubavi, malo straha ili malo ljubavi, puno straha? Izbor je na vama. Posljedice isto.

Možemo ljubav pravdati strahom ili brigom za dijete. Bojimo se da se ne ozlijedi te stoga vičemo na dijete. Razbije vazu te ga istučemo jer je mogao sebe ozlijediti. Neobična ljubav zar ne? No, roditelji nađu opravdanja i sebe uvjere da sve to rade iz ljubavi. Zar stvarno?

Što njegujete u svojem životu – ljubav ili strah? Takve će biti vaše reakcije na dijete, bez obzira na to što je dijete učinilo. Pošto su najčešće nagonske ili podsvjesne, znat ćete što njegujete.

Svako dijete voli svoje roditelje kakvi god da bili. Kako to znate? Što god da učinite djetetu, što god da mu kažete, dijete će na kraju opet doći do vas i zagrliti vas. Reći će da vas voli više od svega. Vi ste njemu najvažnija osoba na svijetu, baš takvi kakvi jeste.

Dijete se ni ne trudi mijenjati vas kritikom, ne traži od vas da ga ne tučete. Strpljivo tolerira sve vaše postupke i voli vas. I da, oprašta i zaboravlja vam sve. No, voli li svaki roditelj svoje dijete kakvo god da je. Prihvaća li ga baš takvo kakvo ono jest ili ga pokušava promijeniti i prilagoditi prema sebi?

Nema roditelja koji ne kritizira svoje dijete, komentira ponašanje, govori kako bi trebalo biti, čak viče i tuče samo da tako bude.
I što dijete radi? Prilagođava se vama.

Posljedice ostaju kada dijete odrasta. Posljedice koje na kraju vi plaćate zbog takve vrste odgoja. Dijete postaje ono što ste kreirali.

Ako je vaš odnos bio baziran na strahu, dijete i samo postaje slično vama. Počinje tražiti, zahtijevati, naređivati, inzistirati, sve ono što ste vi tražili od njega na način koji ste to radili. Naučilo je od vas. Kad za drugo nije znalo. Radi ono što je cijelo djetinjstvo bilo njemu rađeno.

Takva vrsta bunta počinje već prvim znacima puberteta. Znam da se vi čudom čudite što se dešava s djetetom u pubertetu, no dijete samo radi ono što je naučilo od vas. I sada vi počinjete plaćati posljedice svojeg ponašanja baziranog na strahu.

Roditelji koji su odgajali dijete s puno ljubavi i strpljenja prolaze isto. U pubertetu im se vraća takvo ponašanje. Najčešće ni ne primijete pubertet. Barem ne onakav o kojem pričaju neki drugi i plaše ih.

Svakome prema zaslugama. Na dulje staze je uvijek najbolji izbor odgoj s puno ljubavi.

Volite li vi vaše dijete ili ne? Ako ga istinski volite onda nećete opravdavati svoje postupke iz straha i zvati ih ljubavlju. Nećete kritiziranje, vrijeđanje, vikanje i tučnjavu zvati postupcima iz ljubavi.

Znam da su možda vas tako odgajali. Znam i da ćete sada reći da ste dobri ispali. No, možete li vi učiniti da vaše dijete ‘ispadne’ još bolje? Ili ćete koristiti metode koje se ni vama kao djetetu nisu baš dopadale ali ste ih tolerirali zbog svoje ljubavi prema roditeljima. Moraju li i vaša djeca tolerirati vaše metode? Dokle tako? Njihova djeca će morati isto? Tko će stati?

Prije nego li krenete oblikovati svoje dijete, zapitajte se je li to iz ljubavi ili straha. Analizirajte malo svoje postupke prema djetetu. Na čemu su bazirani i učinite sve da ih mijenjate ako je temelj strah. Vama će biti bolje. Djetetu će biti odlično! Njegovom djetetu isto, a i cijelo društvo će vam biti zahvalno jer ne odgajate još jednog potencijalnog nasilnika već osobu koja zna voljeti druge i ponašati se u skladu s tim.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Najava radionice za roditelja i dijete školske dobi ‘Hvala što postojiš’, subota, 4. sudenog od 17 do 18.30 sati u Didasku, Čakovec. Prijave na mob ili mail.

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije