TJEDAN DOJENJA I NOŠENJA ‘Majčino mlijeko smanjuje rizike od mnogih bolesti’

Povodom Svjetskog tjedna dojenja Antonela Brajković Cesar, Sanja Hajdin i Maja Sabolić organizirale su u petak, 6. listopada, u varaždinskom Park Boutique Hotelu okupljanje pod nazivom ‘Doji, voli, nosi i rasti’, a pridružila im se i savjetnica za nošenje Kristina Zadravec, obzirom da seobilježava i Internacionalni tjedan nošenja.



– Svrha susreta jest osvijestiti sve buduće majke o tome da je majčino mlijeko nezamjenjiva hrana za dijete. Upravo zbog toga bi svaka majka prvih šest mjeseci trebala samo dojiti, bez ikakvih dodataka prehrani – istaknule su organizatorice.



Osim toga, na druženju je iznesena činjenica da brojne svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF preporučuju dojenje minimalno dvije godine iz razloga što mlijeko zapravo prati razvoj djeteta. Naime, što je dulje dijete dojeno smanjuje se mogućnost za SIDS ili ‘smrt u kolijevci’, alergije, autoimnune bolesti, razne poremećaje u prehrani tipa pretilost, anoreksija i bulimija te se uvelike smanjuje šansa za pojavu dijabetesa.



Organizatorice su isto tako istaknule kako od dojenja veliku korist ima i majka, odnosno što dulje doji dijete to je manja šansa da žena oboli od raka dojke i raka reproduktivnih organa.

Grupa nema službene sastanke, ali redovito održava tečajeve i razne radionice za trudnice i majke dojilje ne bi li ih što detaljnije informirali o važnosti dojenja. Organizatorice su posebno istaknule kako je veoma važno proći edukaciju prije samog dojenja, kako bi buduće majke čim bolje pripremili na njihovu novu ulogu.

Kristina Zadravec savjetnica za nošenje djece, fokusirala se više na svoje područje pa je tako istaknula koje su to bitnosti nošenja djece od najranije dobi.

– To je odlična praksa koja pomaže produbiti vezu između roditelja i djeteta, te pridonosi da bebe izrastu na sretniji i zdraviji način. Djeca koja su nošena manje plaču, pravilnije dišu i bolje zapažaju svijet oko sebe – istaknula je Kristina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije