Usklađenost ženskog menstruacijskog ciklusa i mjesečevih mijena

Sve u prirodi se odvija ciklički, najočitiji primjer za to su izmjene dan-noć, godišnjih doba, isto tako svakog mjeseca se ciklički izmjenjuju mjesečeve mijene i one utječu na naše tijelo bili mi toga svjesni ili ne jer mi jesmo dio prirode.

Nažalost, u današnje vrijeme zbog korištenja kemijskih supstanci koje utječu na prirodnu hormonalnu ravnotežu, te različitih toksina u prehrani i sve manje povezanosti s prirodom mi smo zaboravili na te izvanredne i čudesne veza sa svime što postoji. Potrebno je da osvijestimo i povratimo ove veze kako bi uistinu postali cjelovita, ispunjena, zdrava i sretna bića.

Ciklus mjeseca i menstrualni ciklus žene imaju uistinu magičnu vezu. Mjesečev ciklus ogleda ženski menstrualni ciklus. Prosječno trajanje mjesečevog ciklusa je 29,5 dana, a ženskog menstruacijskog ciklusa 28-30 dana.

Mjesec se mijenja od mlađaka, postupnog povećanja svjetlosti, punog mjeseca, pa ponovnog smanjenja svjetlosti i zatim njegovo ponovni rast.

Slično mjesecu ženski menstrualni ciklus prolazi kroz faze menstruacije do novog rasta, od ovulacije-pune snage i cvjetanja do predmenstrualne faze žetve i degeneracije, pa ponovno menstruacijske obnove. Svi oblici života imaju cikluse rođenja, rasta, smrti i obnove.

Sve te energije se kreću prirodom, izmjena godišnjih doba – proljeće, ljeto, jesen, zima. Ako to usporedim sa ženskim životom- djevica, majka, čarobnjakinja, starica. Svaka od tih energija se izmjenjuje svakog mjeseca tokom menstruacijskog krvarenja.

Razumijevanje kretanja energija unutar našeg tijela nije samo bitno za određivanje plodnosti, već nam pomoći da shvatimo dublji proces manifestacije i cijelog svijeta oko sebe. I muškarci i žene mogu imati koristi od proučavanja i razumijevanja protoka energija unutar ženskog tijela jer je ono ogledalo svega što jest.

Svaki je menstrualni ciklus prilika za razumijevanje i čitanje poruka koje nam tijelo šalje, prilika za duhovni i osobni razvoj. Problemi vezani uz spolni sustav, menstruacijsko krvarenje i plodnost su povezani sa ignoriranjem poruka koje nam tijelo šalje.

Poruke ukazuju na određene emocionalne, fizičke potrebe ili neravnoteže, tijelo nas obavještava o toksinima u našem životu – bilo onih koje smo unijeli neprimjerenom prehranom, onih mentalnih ili emocionalnih iz našeg privatnog ili poslovnog života.

Kada su žene bile izrazito povezane s prirodom njihov ciklus je bio usklađen sa mjesecom. Obično je većina žena tada krvarila za vrijeme mlađaka, te žene su bile povezane s najdubljim razinama svoje svijesti, znale su da postoji puno više od ovog fizičkog vidljivog svijeta, jer su one nosioci sjemena života.

Ovulacija se događala upravo za vrijeme punog mjeseca kad je i najveća mogućnost začeća. Žene koje su pak krvarile za punog mjeseca su smatrane čarobnjakinjama, nositeljima tajni i misterija, žene šamanke i liječnice, koje svijetu iznose svoje tajne i najdublja učenja duše.

U današnje vrijeme malo je žena koje su u tolikoj mjeri povezane s prirodom da im je ciklus usklađen sa mjesecom. Kako bi se menstrualni ciklus uskladio sa mjesecom potrebno je što više boraviti u prirodi, obratiti pažnju na svoju prehranu, osloboditi se stresa. I tad možete iskusiti ovu divnu magičnu vezu i uistinu postanete gospodar svog tijela i života.

Prvi tjedan – mlađak (prvi dan krvarenja – 7. dan)
Predstavlja SMRT – faza ponovnog rođenja
Zimska energija
Starica

U ovo vrijeme žene trebaju svoj mir, svoj prostor, kako bi se regenerirale. Iako u današnjem užurbanom poslovnom svijetu nema puno vremena za odmor. Svakako odvojite bar malo vremena za povlačenje u svoj svijet, makar to bila jedna večer. Pronađite načina za povlačenje od okoline. Stvorite svoj udobni prostor, pripremite topli čaj, udobni jastuk. Ovo je vrijeme da uđete u sebe, povežete se sa svojim unutarnjim liječnikom i preispitate što treba otpustiti. Meditirajte, čitajte, opuštajte se. Napravite mjesta za nove stvari, a stare otpustite i ostavite iza sebe. Moguće je da se u ovo vrijeme pojave strahovi, stare ne preboljele emocije- pa ih pametno iskoristite i otputite sve ono što Vam više ne služi.

Drugi tjedan – rastući mjesec (8. -14. dan)
Rastuća,kreativna energija
Energija proljeća
Djevica

Ovo je vrijeme velike fizičke, seksualne i kreativne energije. Pojačano je lučenje hormona kako bi došlo do ovulacije, ovo je doba kad žene osjećaju magnetsku privlačnost. Ovo je doba kad smo više okrenuti prema van, doba kad se žena osjeća poput božice i kad si želi ugoditi. Dobro je vrijeme za izradu planova, čitajte, učite. Budite kreativni u ovo doba, crtajte, slikajte, pišite, neka Vaša kreativnost dođe do potpunog izražaja. Napravite nove planove.

Treći tjedan – puni mjesec (15. – 21. dan)
Žetva i slavlje
Majka
Energija ljeta

Ovo je vrijeme za slavlje! Slavite ono što ste postigli, stvorili i što ste uspjeli ostvariti u ovom ciklusu. Ovo je vrijeme za druženje i ples sa prijateljima, zahvalnost, dijeljenje i okupljanje. Završite projekte koje ste započeli, sprovedite u djelo planove koje ste prethodno napravili. Ako nekim stvarima niste zadovoljni prepoznajte ih kako bi u narednom periodu mogli otpustiti ono što nije dobro.

Četvrti tjedan – padajući mjesec (22. – 28. dan)
Oslobađanje i jasnoća
Čarobnica- mudra žena
Energija jeseni

Postupno dolazi do potrebe za povlačenjem i analizom svega što smo postigli. Dobro je obratiti pažnju na svoje emocije tokom ovog razdoblja jer nam ukazuju na sve ono što moramo promijeniti. Ovo je vrijeme kada će na vidjelo izići frustracije zbog onog što nismo postigli.

Sve te energije i emocije možemo odlično iskoristi u nadolazećoj fazi i transformirati ih u pozitivne poticaje za kreiranje ljepšeg života. Odlično je vrijeme za meditaciju, opuštajuće aromaterapijske kupke, šetnje i lagano povlačenje u tišinu svog doma.

Žene koje nemaju menstruacijsko krvarenje, mogu slijediti ove upute prema mjesečevim mijenama i uskladiti se sa ritmovima prirode kako bi postale istinske božice što i svaka od nas jest svojim rođenjem, samo to mora osvijestiti.

Menstrualni ciklus je uistinu dar, ako osvijestiš njegovu svrhu. Svaka žena ne samo da može stvoriti novi život, već može ponovno stvarati svaki novi ciklus. Sve naše misli i osjećaji su novo sjeme koje stvaraju novi ciklus, novi život. Zato uživajte u ljubavi, sreći, miru, harmoniji i svjetlosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije