Rashladi se uz paprenu metvicu!

‘Postoje mirisi toliko svježi kao koža djeteta,
Blagi kao oboa, zeleni poput preprije,
I drugi razuzdani, bogati i trijumfirajući.’

(Charles Baudelaire)

Paprena metvica (Mentha x piperita L.) je trajnica, koja naraste 30-100 cm visine, oštro nazubljenih, kopljastih listova, bijelih cvjetova. Mentha piperita je porijeklom s mediterana i zapadne Azije, danas je raširena u umjerenim klimatskim područjima diljem svijeta.

Od svih vrsta mente paprena metvica je najkomercijalnija i medicinski najvažnija. Mentu su koristili već stari Egipćani kao ritualni miris, a u antičkoj Grčkoj i Rimu, menta je bila dio svakodnevnog života. Korištena je za odoriranje vode za kupanje, a u obliku praha za odoriranje postelja.

Eterično ulje paprene metvice dobiva se vodenom destilacijom lišća.

Djeluje antibakterijski i antivirusno. Stimulira i potiče fiziološku funkciju jetre, podiže krvni tlak, stimulira živčani sustav. Eterično ulje paprene metvice je jedno od onih ulja bez kojih aromaterapija ne može. Ona je opći stimulans i nervni tonik. Izvrstan je pročišćivač krvi, čisti i drenira jetru.

U kombinaciji s eteričnim uljem mrkve obnavlja tkivo jetre. Nezamjenjiva je za tretiranje hepatitisa, u akutnom stanju. U kombinaciji sa eteričnim uljem limuna efikasno je sredstvo kod slučajeva bolesti putovanja. Stimulira probavu i probavni sustav, pogotovo kod problema koji su izazvani nervnom napetošću.

Nezamjenjiva je u tretiranju glavobolja i migrena, samo kap paprene metvice utrljana na sljepoočice umirit će napad migrene. Korisna je kod tretiranja upalnih stanja zglobova i mišića. Menta razbistruje i osvježava zamagljeni um te je odlična kod nervne i opće iscrpljenosti. No potreban je oprez jer ovo eterično ulje u sebi krije dualnost, male doze smiruju, veće stimuliraju, a prevelike uzrokuju nemir.

Menta podiže duh do potpunijeg razumijevanja i poštivanja misterija koje će nam se s vremenom potpuno otkriti. Stimulira i smiruje istovremeno, daje nam krila i uzdiže nas u nebeske visine, a istovremeno nas vodi sigurnim i mirnim putem. Sve što nam je potrebno ovaj miris može dati. Menta stimulira snove, kako bi vrijeme fizičkog odmora (sna) iskoristili za primanje informacija i razumijevanja. Menta povećava senzitivnost, svjesnost i percepciju čak i za vrijeme sna kako bi zapamtili svoje snove i primili mudrost drugih svjetova. Menta potiče koncentraciju, vitalnost i titravost.

Ovo eterično ulje sadrži veliku količinu ketona te je kontraindicirano kod male djece, trudnica i osoba koje imaju visoki tlak.

Za vrijeme velikih ljetnih vrućina posegnite za hidrolatom paprene metvice. Hidrolat paprene metvice ulijte u bocu sa raspršivačem i pošpricajte tijelo i lice. Uživat ćete u mirisnom i osvježavajućem rashlađivanju. Hidrolati su blagog djelovanja i sigurni za upotrebu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije