Prirodna sredstva za čišćenje i čarobni otpadni enzim

Okrenuli smo leđa prirodi i znanjima koje su godinama naše bake uspješno primjenjivale u održavanju čistoće. Svakodnevno bez razmišljanja posežemo za šarenim pakiranjima na policama dućana. A široko dostupna komercijalna sredstva za čišćenje su puna sintetskih i nerazgradivih kemikalija koje su štetne za naš okoliš i nas.

Nakupljaju se u okolini i tako onečišćuju jezera, rijeke i mora uništavajući svu bio-raznolikost. Kemijska sredstva za čišćenje nisu ni zdravstveno ni ekološki prihvatljiva. Temeljne aktivne tvari kemijskih sredstava su tenzidi i fosfati koji izazivaju alergije, nadražuju kožu, a u većim količinama mogu biti i smrtonosni. Neke sastavnice kemijskih sredstava za čišćenje su dokazano kancerogene.

Čitajući deklaracije komercijalno dostupnih sredstava sigurno ste naišli na različita upozorenja vezana uz štetnost tih istih sredstava – štetno po okoliš, štetno za vode, otrovno.

Sva ta sredstva koja svakodnevno kupujemo i koristimo u svom kućanstvu odlaze u otpadne vode, tom istom vodom bit će zalivena biljka koja će se danas/sutra naći na Vašem jelovniku. Zapravo mi trujemo sami sebe. Zato je krajnje vrijeme da se pokrenemo i okrenemo prirodi!

Od kuhinjskog otpada (voće i povrće) možete izraditi čarobno višenamjensko sredstvo te tako barem malo smanjiti upotrebu kemikalija u svom kućanstvu, a ujedno ćete smanjiti i količinu organskog otpada.

Otpadni enzim

Višenamjensko sredstvo za čišćenje koje je potpuno prirodno, ekološko, neotrovno, bez sintetskih kemikalija. Može se napraviti kod kuće, od kuhinjskih otpadaka. Otpadni enzim je organska otopina nastala fermentacijom ostatka svježeg voća i /ili povrća, smeđeg šećera i vode. Kuhinjski otpaci (ostaci voća i povrća) stave se u plastičnu posudu s vodom i smeđim šećerom te se sve skupa ostavi da fermentira 3 mjeseca.

Omjer:
1 dio smeđeg šećera, 3 dijela kuhinjskih otpadaka i 10 dijelova vode.

Npr.
100 g smeđeg šećera
300 g kuhinjskog otpada
1 l vode

Obavezno koristi plastičnu spremnik, jer se prilikom procesa fermentacije stvaraju plinovi.

U prvih mjesec dana zatvarač spremnika svakodnevno otvarati zbog nakupljenog plina koji se stvara za vrijeme fermentacije. Tijekom prvog mjeseca fermentacije otpuštat će se alkohol, pa kad otvorite posudu osjetit ćete miris alkohola. U drugom mjesecu osjetit ćete kiselkast miris, karakterističan za octenu kiselinu.

Nakon tri mjeseca proces fermentacije je završen. Kad ste enzim napravili ne morate ga odmah iskoristiti. Možete ga držati godinama, bez da se pokvari. Što je dulje razdoblje, to molekule postaju manje jer smjesa nastavlja fermentirati i razgrađivati se. Kad su molekule manje imaju bolju sposobnost prodiranja. Mi zagovaramo upotrebu otpadnog enzima jer ljudi mogu smanjiti količinu svojih kuhinjskih otpadaka i to na način da ih pretvore u nešto korisno, iskoristivo u svakodnevnom životu. Kao što smo naveli, postupak je više nego jednostavan. Ako taj enzim napravite kod kuće, žohari, muhe i komarci zaobilazit će vas u širokom luku.
Što više voća i agruma koristite za izradu otopine to će biti ljepši miris.

Njegova primjena je višestruka:
-čisti i dezinficira sve površine u kućanstvu
-djelotvorno uklanja kamenac
-uspješno razgrađuje masnoće, tvrdokorne mrlje i razne druge nečistoće
-otklanja pesticide i ostale kemijske supstance s voća i povrća
-pomaže u eliminaciji štetnih mikroorganizama
-uništava plijesni
-čisti i osvježava odjeću i obuću
-pročišćava zrak
-otklanja neugodne mirise
-djeluje kao prirodan pesticid i herbicid
-obogaćuje tlo i pridonosi zdravlju i rastu biljaka
-njeguje kožu i dlaku kućnih ljubimaca
-pomaže u borbi protiv žohara, mrava, muha i komaraca
-eliminira elektromagnetsko zračenje
-štiti okoliš
-pročišćava podzemne vode

Izvrsno prirodno rješenje za čišćenje doma

Otpadni enzim možete koristiti za pranje posuđa, namještaja i podova, a u tom slučaju preporučljiv je omjer 100 ml otopine na 1 l vode.

Odlično je prirodno rješenje za uklanjanje nečistoća, pesticida i drugih otrova s voća i povrća.
Ostavite voće ili povrće trideset minuta u otopini razrijeđenoj s vodom (u omjeru 30 ml otopine na 1 l vode). Nakon toga ga operite u čistoj vodi.

Rublje namočeno i oprano u ovoj ekološkoj otopini odisat će besprijekornom čistoćom i svježinom. Sve tvrdokorne mrlje nestat će nakon što tkaninu ostavite nekoliko sati namočenu u otopini, a zatim ju dobro operete.

Bio enzim se pokazao i kao izvrsno rješenje za održavanje kupaonice – za čišćenje odvoda, uklanjanje kamenca i neugodnih mirisa. Za čišćenje i odštopavanje odvoda i uklanjanje kamenca ulijte otopinu u odvod ili natopite područje zahvaćeno kamencom te ostavite da djeluje preko noći.

Pomoć protiv štetočina

Osim što posjeduje snažna antibakterijska svojstva, otpadni bio enzim je djelotvoran i u eliminaciji raznih štetočina koji nemilosrdno opsjedaju voćnjake, povrtnjake, ali i stambene prostore. Eliminira lisne uši, rastjeruje mrave, žohare i druge kukce, a pomaže i u borbi protiv komaraca i muha.
Pomiješajte 15 ml bio enzima i 500 ml vode, mješavinu ulijte u bočicu s raspršivačem te poprskajte područje s kojeg želite eliminirati nametnike.
Primjerice, poprskate li stupove terase ovom otopinom, konačno ćete moći uživati u ljetnim večerima bez prisutnosti dosadnih komaraca.

Prirodno gnojivo za povrtnjak i voćnjak

Ova otopina može se koristiti kao organsko gnojivo te je potpuno bezopasan pesticid i herbicid.
Obogaćuje tlo voćnjaka i povrtnjaka, eliminira sve nametnike, te poboljšava kvalitetu i okus voća i povrća. Za gnojidbu voća, povrća ili cvijeća otopinu razrijedite s vodom u omjeru 30 ml otopine na 2 l vode te pošpricajte tlo oko biljaka ili same biljke ako su kontaminirane nametnicima poput lisnih uši.

Ne koristite koncentrat otopine jer će zakiseliti tlo.

Otpadni enzim – čuvar okoliša

Upotrebom ove prirodne otopine dat ćete svoj doprinos očuvanju, ne samo svoje okoline već i cijelog planeta. Samo 1 litra otopine otpadnog enzima može pročistiti do 1000 litara kontaminirane riječne vode.Stoga, svaki put kada otopinu nakon čišćenja domaćinstva ili pranja rublja ulijete u odvod, učinili ste više nego dobro djelo za obližnji ribnjak, potok ili rijeku, a time i za čitav planet.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije