TRENutak za roditeljski KUTak: Vražićak ili dobrica

Učiteljica vam hvali dijete i govori kako je divno, krasno, poslušno i milo, a vi se čudom čudite o čemu ona priča.

Valjda vi poznajete svoje dijete. Ono je doma nemirno, sve isprobava, buni se, ulazi u rasprave, teško sjedi na mjestu i nikako ne spada u poslušno dijete, po vašem mišljenju.

U školi je sasvim obrnuta priča – dijete mirno sjedi, pristojno je i kulturno, uvijek diže ruku kada želi nešto reći, ne buni se i spada u grupu poslušne djece, po mišljenju učiteljice.

Ne malo puta informiram roditelje na individualnim primanjima o tome kakvo im je dijete, a oni se čudom čude o kome ja to pričam. Tvrde da to nije njihovo dijete, da se ono doma ponaša drugačije.

Kako je to moguće?
O daaaaaaaa, moguće je i te kako.
Da vas utješim, ne radi se o dvostrukoj ličnosti.

Imate posla s mudrim djetetom koje točno zna što smije, gdje se kako ponaša i do koje granice može ići s kim. Takvo dijete je inteligentno, ali je samo dijete.

Svako dijete mora biti dijete – igrati se, istraživati, raditi nešto po prvi put, testirati granice odraslih, radovati se novom, tugovati kad mu se ne dozvoli, smijati se i rasti bezbrižno.

Sputavate li dijete konstantno u tome, ono će pronaći načine gdje će se tako ponašati jer se mora.

Jeste li ikada vidjeli dijete koje samo sjedi mirno, poslušno klima glavom, radi ono što se mu kaže, ne skače, ne divlja i ne smije se previše?
Ako jeste, sigurna sam da ste se zapitali što s tim djetetom nije u redu. Izgleda neprirodno. Ima takve djece. Nisu svojom voljom takva. Tuđom su.

Dakle, ako je dijete sputavano doma, tada će u školi ispoljavati silnu energiju koju u sebi ima. I obratno, ako je u školi mirno, energiju će trošiti doma. Negdje mora.

Preporuka je da ga upišete na neki sport, naročito ako ne stigne potrošiti silnu energiju tijekom dana te navečer teško zaspi. Sport će ga naučiti pravilno potrošiti energiju. Umjesto da divlja i skače suludo, radit će kontrolirane pokrete i učiti da se može i tako trošiti energija.

Osim kanaliziranja energije, maleno mudro biće prati granice koje mu odrasli dozvoljavaju. Ako baka dozvoljava više nego mama, tada će kod bake biti slobodnije. U školi zna da ne smije jer se postave pravila ponašanja te sankcije, te se najčešće dijete suzdržava. Doma, mama dozvoljava više od tate, znači kad je samo s mamom, tada smije biti slobodnije nego kad je tata u blizini, ili obratno.

Ne podcjenjujte dijete, ono samo prati i uči. Mudro promatra gdje se što smije i samo se tako uskladi sa svima.

Nije dijete krivo. Dijete je mudro i radi gdje mu se što dozvoljava.
Radije razmislite o tome kako meni sve to radi a njima ne. Što bih mogla u svojem ponašanju mijenjati da i mene posluša.

Stoga, vražićak ili dobrica, ovisi o vašem stavu i ponašanju prema djetetu.

Uvedite malo čvrstine u odgoj, vježbajte oštriji ton glasa da vas dijete ozbiljnije shvati, konzultirajte se sa supružnikom i usuglasite svoja ponašanja, vježbajte biti dosljedni u odgoju ili se educirajte na neki drugi način.

Imate i moju podršku. Mogu vas naučiti kako se sve to radi.
Ako ima volje, postoje i načini.

Neka vam je sa srećom, a ako zapne, tu sam.

Anita Vadas
tel. 098/564-290

mail: info@anitavadas.com

www.anitavadas.com

Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije