TRENutak za roditeljski KUTak: Utjecaj roditelja na dijete

Kako roditelji imaju više iskustva, više godina pa i više znanja, najbolje je da podučavaju djecu svemu što znaju.
Je li to dobro za djecu?
Je li to dobro za roditelje?

Na prvi pogled nam se čini logično, smisleno i ne vidimo nikakav problem u tome.
Što pokazuje stvarni život?

Postoje mnogi načini učenja. Neki su iskustveni, zatim prenoseći znanje i učeći od drugih.
Ima mnogih situacija u kojima moraš sam isprobati nešto da bi naučio. Zapravo je takvih situacija najviše u životu.

Ne možeš naučiti voziti auto samo teoretski, iz tuđeg iskustva već moraš sam isprobati. Isto tako moraš sam učiti i odlaziti na ispite iako ti netko iskusan prenese znanje. Kuhanje se ne može naučiti bez da isprobaš pokušajima i pogreškama, dodajući nešto svoje. Ima tako x situacija u kojima uglavnom moraš sam isprobati i proživjeti ih da bi shvatio, naučio, razumio, zapamtio i prešlo u tvoju banku iskustva.

Postoji i ono učenje na tuđim greškama kojem pribjegava tek nekolicina mudrih.

Ako u životu govorite djetetu svaki korak unaprijed, postavlja se pitanje – što dijete time dobiva, kako ono uči i uči li doista.

Primjer!
Vani je hladnije vrijeme i vi kao savjestan roditelj pripremite djetetu što će obući. To je toplija odjeća za koju VI MISLITE da je dobra za dijete. Dijete to oblači i sve je u redu. Ponekad se pobuni iz nekog razloga, uglavnom zbog (ne)sviđanja. Manje dijete će možda još i poslušati.
Veće će se buniti.

Koliko je korisno djetetu da mu vi svaki put dajete ili sugerirate odjeću?

Odrastajući, dijete shvaća da mora samo početi birati odjeću i odlučivati što će obući. Možda mu je to teško jer ne zna po kojem ključu birati odjeću, možda mu postaje svejedno i oblači štogod, a možda obuće nešto i pita vas za savjet i nakon što vi odgovorite napravi to što ste mu sugerirali.

Možda ste samo komentirali odabir odjeće, a u djetetu se počinje javljati nesigurnost u odabir, u sebe, u to da će takav izaći. Znači, već postoji neko uvjerenje o tome koje on ima usađeno od malih nogu. S time će na nesvjesnoj razini živjeti – neće ni biti svjestan da će uvijek nekog pitati za izgled, osjećati se loše zbog izgleda i određena doza nesigurnosti će biti prisutna. No, kad odraste više neće ni znati zašto i što je uzrok tome.

Je li vaše biranje odjeće bilo korisno djetetu?

Takvih situacija ima na dnevnoj bazi nekolicina. Izgledaju bezazlene. Ušuljaju se u dječji život kao nečije iskustvo i ostanu na nesvjesnoj razini.

Koliko kao roditelj imate utjecaj na njih?
OGROMAN!

Radite li nešto umjesto djeteta, odlučujete li umjesto njega, kontrolirate život djetetu, dajete mu svoje iskustvo bez mogućnosti da stekne svoje, vi zapravo odgajate nesigurnu osobu, niskog samopouzdanja koja će teško samostalno donositi odluke, tražit će tuđe mišljenje, odgovarati uglavnom s ne znam, čak će u nekom trenutku iz straha početi skrivati informacije od roditelja ili će u jednom dijelu života pobjeći i živjeti sama te tek tada naučiti sve ono što je mogla kao dijete.

Koliko je to korisno osobi?
Koliko je to korisno za vas i vaš odnos?

Priča počinje u djetinjstvu.
Ako ste roditelj pokušajte primjećivati obrasce koje radite. U kojim situacijama namećete djetetu svoja iskustva. U kojim situacijama mu ne dozvoljavate da odlučuje i bira.
Važno je da osvijestite to i da postavite pitanje sebi – koliko mi je važno da u ovoj situaciji baš ja odlučujem umjesto njega. Pokušajte prepuštati odluke djetetu. Malo pomalo. Ako krenete naglo, zablokirat će i dijete jer nije naviklo baš o svemu odlučivati. No, možete početi polako.

Najlakše će vam biti ako se zapitate – u kakvu osobu želim da dijete odraste, koje osobine želim da ima, koje vrijednosti su mi važne da posjeduje, što je najbolje za dijete.

Tek tada osvijestite neke obrasce u vašem ponašanju prema djetetu i usporedite koliko se to uklapa u vrijednosti koje želite da dijete razvije u budućnosti. Usporedite i djelujte, mijenjajte polako i odgojite upravo onakvu osobu kakvu želite.

Želim vam puno sreće. Nije lako ali je moguće. Uspjeli su drugi, pa ćete i vi!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: anita@atmarama.org
www.anitavadas.wix.com/roditeljstvo
Edukacija j.d.o.o

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije