Prirodom protiv celulita

Bliže nam se sunčani dani i uskoro počinje sezona kratkih haljina te kupaćih kostima. Svake godine u to vrijeme smo svjedoci masovne navale na anti-celulitne preparate i tretmane koji obećavaju instant rješenje. Nemojte nasjedati na reklamne i marketinške trikove. Za zdrav i lijep izgled ćete se ipak malo morati potruditi.

Tretiranje i tretmani celulita bi se trebali odrađivati tokom čitave godine, a ne samo tik prije ljetne sezone kupaćih kostima, vaše zdravlje ipak zaslužuje više pažnje. Pri tretiranju celulita za najbolji učinak je potrebno kombinirati prehranu, tjelovježbu, masažu i aromaterapijske pripravke. Kako bi zablistali iznutra i izvana i ugodno se osjećali u svome tijelu u nastavku ćemo Vam dati nekoliko smjernica.

Što je celulit?

Celulit je pojednostavljeno nakupina vode i toksina u vezivnom tkivu koje okružuje masne stanice. Masne stanice koje s godinama bujaju i povećavaju svoj volumen pritišću na krvne i limfne žile a to uzrokuje nakupljanje toksina koje otežani krvni i limfni protok ne može otplaviti na normalni način. Vezivno tkivo gornjeg sloja kože s godina postaje tanje i slabije, a to omogućava migraciju masnih stanica u gornje slojeve kože, na taj način tkivo postaje neelastično i dolazi do deformacija kože koje je popularno nazvano ‘narančina kora’.

Osnovni čimbenici u nastanku celulita su: nepravilna prehrana, nedovoljno kretanje, pretilost, utjecaj stresa i stresora, uloga hormona i genetike. S obzirom na velik broj čimbenika koji utječu na razvitak celulita tretmani zahtijevaju učinkovit i kompleksan pristup te duži vremenski period, od dva mjeseca na dalje. Cilj tretmana je potaknuti razgradnju masnih stanica, osloboditi tkivo od toksina i suvišnih nakupina vode, te naravno njega kože.

Prehrana

Nije potrebno gladovanje ni smanjenje unosa hrane, već pametniji i smisleniji odabir namirnica. Preporuka je konzumiranje cjelovitih žitarica, a izbjegavati bijelo brašno, rafinirani šećer. U prehranu uvrstiti što više zelenog lisnatog povrća, voća, grahorica.

Prirodni čajevi kao što je primjerice čaj od komorača ili đumbira će pokrenuti detox i stimulirati rad jetre i bubrega.

U prehranu uvrstite svježe sokove od celera, đumbira, grejpa, limuna. Reducirajte unos soli. Obroke kreirajte sa što manje namirnica kako bi olakšali probavu, ali neka budu cjeloviti. Između obroka pijte mnogo tekućine, vode ili svježih sokova. Jedite zdravo, ali nemojte se dovoditi do očaja jer to dugoročno neće imati učinka. Naučite uistinu slušati svoje tijelo i sami ćete uskoro vidjeti kako reagira na određene namirnice.

Tjelovježba

Hm, zaboravite na brzinsko skidanje kilograma to neće koristiti ni Vama, ni Vašem zdravlju a ni Vašim ukućanima. Umjerenom tjelovježbom se treba baviti tokom cijele godine. Prilagođeno Vama, Vašem stanju organizma, godinama, željama i kondiciji. Šetnje, planinarenje, role, bicikl, plivanje, joga – izbor je na Vama. Vrijeme tjelovježbe posvetite sebi. Fizički iscrpljujući posao i obaveze nisu tjelovježba pa iako radite takav posao usprkos tome pokušajte ‘aktivnu’ tjelovježbu vidjet ćete razliku! Kod tjelovježbe neka Vam prvi cilj bude dobrobit Vašeg zdravlje, ne opterećujte se kilama.

Masaža

Smjer masaže neka bude prema srcu. Svakodnevno provodite samomasažu – utrljavanje pripravka sa eteričnim uljima, suho četkanje. Masaža će potaknuti krvnu i limfnu cirkulaciju. Profesionalne masaže sa tehnikama limfne drenaže također su preporučljive. Tu su još i maske od zelene gline koje pomažu kod eliminacije toksina i zaglađivanja kože.

Aromaterapija i priravci za tretiranje celulita

Piling

Redoviti piling kako lica tako i tijela potiče cirkulaciju i uklanja mrtve stanice kože. Piling je odlična priprema kože za nanošenje anticelulitnog preparata. Sve za najkvalitetnij piling Vam je nadohvat ruke u Vašoj kuhinji. Šečer, sol, kukuruzna krupica, kava, mak.

Neku od odabranih baza pomiješajte sa hladno tiještenim biljnim uljem i piling je spreman. Kružnim pokretima nježno utrljajte na kožu zahvaćenu celulitom te isperite. Piling radite jednom svakih 7-14 dana.

Anticelulitni pripravci

Većina komercijalno dostupnih pripravaka se bazira na zaglađivanju kože te je njihova djelotvornost,a prema tome i naše zadovoljstvo učinkom takvih preparata kratkoročno.

Aromaterapijski pristup i pripravci se baziraju na poboljšanju cirkulacije, protoka limfne tekućine, razgradnji i eliminaciji masnih stanica, te poticanju diureze. Anticelulitne pripravke možete nanositi sami ili se prepustiti u ruke certificiranog aromaterapeuta. Anticelulitni pripravak trebalo bi nanositi jednom do dva puta dnevno u tankom sloju.

Mješavine za tretiranje celulita spremaju se u brzo upijajućim uljima lješnjaka ili makadamije u kombinaciji sa maceratom bršljana i/ili gotu kole.

Preporučena eterična ulja:

Atlatski ili himalajski cedar – potiče limfnu cirkulaciju i otjecanje viška tekućine
Borovica bobice – potiču rad bubrega, te izlučivanje mokraće i toksina
Čempres – potiče vensku cirkulaciju
Ružmarin kt. Cineol – Potiče arterijsku cirkulaciju
Limunski eukaliptus – djeluje na potkožno masno tkivo i protuupalno kod bolova
Kadulja
Limun – je koristan kad uz celulit postoji i problem sa popucalim kapilarama
Geranij
Grejp
Limunska metvica

Pripravke na bazi eteričnih ulja nije preporučljivo zamatati u foliju, jer znojenje priječi prodiranje eteričnih ulja u dublje strukture.

Recept kupka protiv celulita

4 velike žlice morske soli
2 kapi ružmarina
4 kapi borovice bobice
2 kapi čempresa
4 kapi grejpa
Pomiješati, staviti u punu kadu tople vode.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije