TRENutak za roditeljski KUTak – roditelj je samo jedna od uloga

Moj posao su uglavnom individualna savjetovanja roditelja i djece. S djecom znam jer radim kao učiteljica i nekako se odmah povežemo i shvatimo. Roditelji su druga priča. Svatko je već formiran kao osoba i misli da je tu priči kraj. S obzirom na to da je svaki roditelj tek na početku ili sredini života, ostaje još puno prostora za poboljšanje. No, zanimljivo je da rijetki tako gledaju na život.

U trenutku kada osoba postane roditelj, smatra da je to sad to. Da sada mora zarađivati za obitelj, raditi više poslova da opskrbi obitelj, žrtvovati sebe za obitelj, svoje slobodno vrijeme i sve što u životu ima. Upravo se to i dogodi da uz takav način razmišljanja, roditelj postaje žrtva, žrtva svojeg života. No, tko mu je to nametnuo? On sam. Negdje po putu je zaboravio i tijekom vremena dijete postaje glavni krivac toga što se roditelj muči i radi za njega.

Oprostite, ali čiji je izbor bio da postanete roditelj, vaš ili djetetov?

Rodimo se, rastemo, obrazujemo se, zaposlimo, sklopimo vezu ili brak i nekako se prirodno nametne – dijete. Ako ga nema, nesretni smo. Ako dođe, u prvom smo trenutku radosni no kako se pretvorimo u žrtvu, početna radost nestaje i pretvara se u ogorčenost. Zaboravimo pozitivnu stranu roditeljstva i krenemo putem svakodnevice, dnevne rutine i hrpe obaveza gdje je još jedna od obaveza u nizu – dijete koje imamo.

S vremenom to dijete u stvari postaje obaveza. Ali nije tako trebalo biti. Ne bi ni trebalo NIKADA tako biti!

Pomak možemo učiniti unutar sebe posloživši prioritete na svoja mjesta. Pokušajte za sebe napisati listu vaših prioriteta. Što vam je sve u životu važno? Tko vam je važan? Nakon što ispišete sve to, napišite ih po važnosti od prvog do posljednjeg.

Pogledajte svoju listu. Tko vam je na prvom mjestu? Duboko se nadam da ste VI jer ako niste imamo problem.

Cijele ove liste ne bi ni bilo da nema VAS. Bez vas nema djeteta. Ako ste negdje na kraju, tada se žrtvujete za sve i svakog i vjerojatno ste vrlo nesretni u toj ulozi. Koja nesretna osoba može odgojiti sretno dijete? Kako ste to zamislili? Da će dijete gledajući vas frustriranog naučiti biti – što točno?

Poanta koju vam želim skrenuti u ovom tekstu je da sebe stavite na prvo mjesto. Naučite biti sretna, zadovoljna i ispunjena osoba. Osoba koja se bavi svime što je zanima i zbog toga je radosna. Takva osoba ima što dati jer to zadovoljstvo zrači iz nje. Takva osoba inspirira svoje dijete da postane takvo jer djeca gledaju nas kao primjer. Što vaše dijete vidi u vama? Zadovoljstvo ili frustraciju? Kakvo dijete želite odgojiti? Zadovoljno ili frustrirano?

Biti roditelj je samo jedna od uloga koju imamo u životu. Neki joj pridaju previše na važnosti. Neki joj uopće ne pridaju važnost. Nekima je usputna i nevažna. Nekima nametnuta. Kako god da jeste, najvažnije je da shvatite da je JEDNA OD uloga.

Svatko od nas je prvenstveno čovjek i osoba sa svim svojim kvalitetama i vrlinama. Kao takvom su nam nametnute uloge djelatnika u nekom poduzeću, šefa ili voditelja, supružnika u braku ili vezi, roditelja, nečije smo dijete, nečiji prijatelj, susjed…

Sve to što jesmo su naše uloge i ispunjavaju nas na svoj način, čine nas posebnima i jedinstvenima. Netko je bolji u nečemu od drugih. Netko podjednako pridaje važnost svakoj od uloga. I sve je to u redu.

No, ako se osjećamo loše zato što nam je neka uloga nametnuta a nije nam po volji, potrebno je u dovoljnoj mjeri znati sebe, što nas usrećuje i zadovoljava te se fokusirati više na nešto drugo. To drugo će nas učiniti zadovoljnijima. To drugo na što stalno mislimo obavljajući ono što moramo, učinit će nas boljima.

Odlično je kada znaš sebe u dovoljnoj mjeri da činiš ono što voliš jer ćeš tada to svoje zadovoljstvo prenositi i na druge uloge, jednako se truditi obavljati ih dobro. Ispunjena osoba ima što dati. Prazna osoba je prazna i sebi, što bi mogla dati osim svojih frustracija.

Dakle, na listi prioriteta stavite sebe na prvo mjesto, upoznajte sebe toliko da znate što vas usrećuje te se razvijajte u tom smjeru. To je ono što će vas ispunjavati. Sve ostalo su dužnosti koje ćete lakše obavljati kada se vi osjećate dobro u vlastitoj koži.

Takve ispunjene i zadovoljne osobe su odlični roditelji jer podučavaju svoju djecu primjerom, a njihov primjer govori da se život živi a ne životari. Sigurna sam da u svojoj blizini imate takve kao primjer kojima se divite. Vrijeme je da i vi postanete jedna od njih i da se drugi dive vama. Tako ćete pokrenuti domino efekt. Jednom će netko htjeti postati poput vas.

Želim vam puno sreće na tom putu. Ako zapne, zovite na individualno savjetovanje pa ću vam rado dati konkretne smjernice. I vama i meni je u interesu da svijet učinimo boljim mjestom a vas zadovoljnijom osobom.

NAJAVA: Ove subote 8. travnja je u Čakovcu od 17h interaktivno predavanje “Snaga volje”.


tel. 098/564-290

www.anitavadas.com

info@anitavadas.com

Facebook – TRENutak za roditeljski KUTak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije