VIDEO Hrvati najviše od svih Europljana rade nedjeljom

Svaki treći hrvatski građanin, bar onaj koji radi – radi i nedjeljom. I po tomu smo visoko na europskoj ljestvici, jer u drugim zemljama nedjelja je neradna

Tajana Majdandžić – blagajnica je sedam godina. Iza nje je više od 300 radnih nedjelja.

“Upravo oni koji dolaze nedjeljom i dolaze isključivo nedjeljom, kažu ‘sram bilo vaše poslodavce da radite nedjeljom’. Ne tjeraju nas poslodavci da radimo nedjeljom. Kupci dolaze. Da nema njih, da nema prometa. Nitko ne bi radio nedjeljom”, tvrdi Tajana.

Hrvatska biskupska konferencija ponovno se zalaže za ozakonjenje neradne nedjelje i to za sve poslove koji nisu nužni taj dan.

“Bila sam u Mađarskoj. Tamo ništa nije otvoreno nedjeljom. Zašto bi kod nas bilo?”, pita se Gordana iz Zagreba.

“To je dan za obitelj i dan odlazak za Crkvu, što ja konkretno tako dugi niz godina prakticiram i izričito sam protiv rada nedjeljom”, dodaje Mario.

Procjenjuje se da se baš vikendima u blagajne slijeva oko 60% ukupne potrošnje građana. Zabrana rada nedjeljom u Hrvatskoj nije novost.

Prva ga je zabranila Vlada Ivice Račana krajem 2003., a u siječnju iduće godine trgovine su se zatvorile. Odlukom Ustavnog suda zakon je ukinut dva dana prije praznika rada 28. travnja 2004. I Vlada Ive Sanadara zabranila je rad trgovina nedjeljom 15. srpnja 2008. s primjenom od početka 2009-e. I tu je odluku ukinuo
Ustavni sud u srcu sezone.

Prema posljednjim podacima EUROSTATA u Hrvatskoj 35% građana radi nedjeljom – najviše u Europi. Iz Sindikata trgovine već su pisali novoj Vladi da se regulira pitanje rada nedjeljom.

“Tražimo da Hrvatska država osigura pravnu sigurnost radnika u trgovini, jer smatramo da djelatnost trgovine nije ta koja treba raditi od 0-24. To je valjda jedina djelatnost koja može raditi svih 365 dana u godini. Smatramo da je to nedopustivo i isključivo na teret radnika”, Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Odgovor nisu dobili, ali ministar rada za RTL poručuje – svaki građanin mora imati dan za odmor.

“To je ono što mi u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava podržavamo”, tvrdi Tomislav Ćorić.

“O tomu se treba provesti široka rasprava u hrvatskom društvu, ali jasno je poznato da javne usluge, pogotovo osjetljive javne usluge rade nedjeljom”, smatra Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Kad su nedjelje bile neradne, rasla je potrošnja subotom i ponedjeljkom. I tako bi vjerojatno bilo ponovno – poručuju trgovci i obrtnici.

“Po jednom broju ankentiranih obrtnika malih trgovaca NE. Rad nedjeljom NE i rad za sve ne. Svi kompletno i veliki i mali ne bi trebali raditi”, jasno je poručila Marija Subota, predsjednica Udruženja trgovaca Zagreba.

Pitali smo i što o radu nedjeljom misle ‘veliki’, ali do zaključenja ovoga priloga nismo dobili odgovor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije