STRES do 2020. drugi, a do 2030. prvi uzročnik bolesti

Stres je postao ozbiljni neprijatelj. Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, do 2020. godine bit će drugi najčešći uzročnik bolesti, a do 2030. prvi.

Stres je tihi ubojica i podložno mu je sve više ljudi. Postao je naša svakodnevica, a dugotrajna izloženost stresu može biti itekako opasna. Odgovor na pitanje kako se boriti sa stresom potražili smo iza vrata iza kojih je grupa Riječana sudjelovala na antistres treningu.

Ljudi su napeti i većina burno reagira na najmanju sitnicu. U prometu, traženju parkinga, na poslu. Reakcije na stres manifestiraju se različito. Najvažnije je osvijestiti činjenicu da je nastupio trenutak stresa koji može biti riješen trominutnim mentalnim treningom.

“Položaj tijela je takav da su stopala ravno na podu, noge u koljenima pod 90 stupnjeva ako je moguće, zatim ruke udobno na bedrima. Treba imati zatvorene oči i kako ne bi stvarali pretjeranu slinu jezik na gornjem nepcu. U tom položaju provedite 3 minute misleći samo isključivo na disanje”, objasnio nam je Igor Mošič, instruktor antistres treninga.

Pritom se treba fokusirati ili na nos ili na točku 4 prsta ispod pupka. Potrebno je pratiti disanje, brojati do deset i natrag do 1. Vrijedi pokušati, jer, osim što se stresom narušava vlastito zdravlje, negativno djeluje i na bliske ljude. Stres nikada neće nestati ali trominutnim treningom može se ublažiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije