Voćkarica&Vrtlarica – Uzgoj egzotičnog voća – liči

Seriju članaka o uzgoju egzotičnog voća ili barem pokušaju uzgoja nastavljam sa voćnom vrstom koja je u Hrvatskoj slabo poznata, a to je liči. Domovina uzgoja je Kina, pa se još naziva kineska ili azijska trešnja. Liči je zimzeleno drvo dekorativnog izgleda, te se osim zbog ukusnih plodova uzgaja i kao ukrasno drvo. Za uspješan rast i razvoj ličija potrebna su topla ljeta i blage zime, stoga moramo računati na obaveznu zaštitu tijekom zimskih mjeseci.


Plodovi ličija značajan su izvor C vitamina i minerala željeza, magnezija te kalcija. Težina pojedinog ploda kreće se od 15 do 20 grama, a optimalno vrijeme za konzumaciju svježih plodova je kada kora poprimi ružičasto crvenu boju.

Napomenula sam već da je liči slabo poznat, odnosno da ga se malo konzumira u Hrvatskoj. Glavni razlog je zasigurno cijena (cca. 30 kn/kg) koja je relativno visoka za naše prillike. Osim toga plodovi ličija pomalo su neobičnog izgleda, pa je i to razlog zbog kojeg ga neki izbjegavaju jer nisu sigurni kako se liči ispravno konzumira.


Liči se jede sirov, a prije konzumacije mora se skinuti hrapava kora. Kao što se vidi na fotografiji kora je tanka i vrlo lako se skida.


U središtu ploda nalazi se koštica koju ćemo iskoristiti za proizvodnju sadnice, a bijeli mesnati dio je vrlo ukusan i sočan. Okus ploda je vrlo teško poistovjetiti sa nekim dobro poznatim okusom. Zbog slatke arome djeca ga jako vole jesti.


Nije poželjno da sjemenke ličija dugo stoje, pa je najbolje odmah poslije konzumacije dobro ih isprati od ostataka mesnatog dijela i staviti ih na naklijavanje.
Uobičajeno je posijati sjeme u supstrat za proizvodnju presadnica, ali ja sam se ovaj put odlučila za drugu tehniku.


Pojedinačne sjemenke umotala sam u vodom natopljeni higijenski uložak. Svojstva higijenskog uloška omogućiti će optimalnu vlažnost za naklijavanje sjemena i dovoljnu prozračnost kako sjeme ne bi istrunulo. 10 dana nakon “sjetve” jasno se vidi formiranje korijena.

Nakon što se formira korijen i započne rast listića biljka se mora presaditi u posudu sa supstratom. Liči uspijeva na prozračnim, humusom bogatim tlima, blago kisele reakcije stoga vodite računa o svojstvima supstrata u koji ćete presaditi biljčicu.

Daljni tijek rasta i razvoja ličija pratite putem objava na Facebook stranici Voćkarica&Vrtlarica, a sljedeći na redu je mango.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije