VIDEO TRENutak za roditeljski KUTak: Jeste li sretna mama

Najviše što djetetu treba je sretna mama. Jeste li doista sretna, zadovoljna, ispunjena, nasmiješena mama?

Ono što ste prvo odgovorili ili pomislili to je točno. Budite iskreni prema sebi, za svoje dobro. Ako je odgovor da, čestitam jer ste jedna od rijetkih. Ako je odgovor ne, tješite se jer ste u većini. Kako se dogodilo da žena koja drži tri kuta kuće, koja je majka i supruga, koja uz sve to radi i bavi se nekim poslom, nije sretna osoba?

Odgovor je jednostavan – nema vremena za sebe. Ima vremena za sve druge i za sve drugo ali ne i za sebe. Zato se dogodi da kada žena zađe u četrdesete procvjeta jer su joj djeca već odrasla, jer sa suprugom zna kako, jer ima vremena više no ikada da se posveti sebi, svojim hobijima, svojim interesima o kojima je maštala do tada.

No, kako uživati i u vrijeme kada se žena mora davati, brinuti i zarađivati? Svaka žena mora dnevno naći koju minuticu samo za sebe, isključivo za sebe i jedino za sebe. Kako da to izvede ne mogu reći jer je individualno, ali znam da je moguće. Ako nikako drugačije onda ustaje pola sata ranije od svih ili ide leći pola sata kasnije nakon svih. Bitno da je sama sa sobom i da radi nešto što voli i obožava i da zna da će to moći sebi priuštiti svaki dan.

Ako je to neka dobra knjiga, onda čita. Ako je to wellnes onda ode na pola sata u kadu u pjenušavu kupku ili jednostavno stoji ispod tuša dok se ne zapari cijela kupaonica. Ako uživa u dotjerivanju, treba ustati pola sata ranije i srediti se kao za modnu pistu i biti lijepa cijeli dan tako da svaki put kada prođe pored ogledala, nabaci sebi lijepi osmijeh i bude si lijepa. Ako je to dobra glazba onda stavi slušalice i odsluša nešto za svoju dušu (možda i zapleše usput sama sa sobom). Ako je to trčanje, onda ode i otrči oko zgrade ili kvarta na 10-ak minuta i još se stigne i otuširati prije nego li se ostali probude. Ako je to meditacija, onda meditira nekoliko minuta. Ako je to ručni rad, onda ga uzme i u to vrijeme se opusti na taj način.

Što god bilo da bilo, važno je da za sebe nađe tih par minuta i učini to sebi za dušu. To vas čini sretnom, zadovoljnom i ispunjenom. Daje osjećaj da vrijedite. Diže samopouzdanje. Cijeli dan čini drugačijim, smislenijim.

Zašto? Zato što ste sebi dali vrijednost. Time što barem malo mislite na sebe, znači da vrijedite. Tako se neće dogoditi da se cijeli dan frustrirano derete na sve oko sebe da više ne možete, da želite vrijeme za sebe, da vi ništa ne stižete, da su svi drugi krivi zato što vi ne stižete i slično, i slično.

Dajte sebi vrijednost time što SVAKI DAN nešto lijepo činite za sebe, a tada će vas i drugi više cijeniti. Ako ne uzmete vremena za sebe, drugi će uzeti vaše vrijeme za sebe i naravno da ćete vi biti isfrustrirani. No, nijedno dijete ne želi frustriranu majku. Ni jedan supružnik ne želi grintavu ženu. Ni jedna osoba pored vas koja vas imalo voli ne želi da vi patite. Najmanje biste vi trebali raditi protiv sebe time što ne uzmete vremena za sebe.

Tu se ne računaju ekstremne situacije kada idete potrošiti poklon bonove za masažu, saunu, frizuru, nokte i slično. To su samo dodatni bonusi. Ako imate sreću da supružnik ima za vas razumijevanja te vam pripazi djecu dok vi odete obaviti svoju omiljenu aktivnost, to je super. No, ako ste usprkos tome isfrustrirani, čangrizavi, ljuti i često grintate, zapitajte se zašto to radite i što je uzrok tome. Zašto niste u grupici sretnih ljudi, sretnih i zadovoljni majki? Vi sebe najbolje poznajete. Imate i svoju najbolju prijateljicu te nju pitajte što ona misli zašto niste sretna i zadovoljna osoba. Važno je da dođete do odgovora i pokušate ga riješiti.

Čim postanete sretna osoba, tada ste sretna žena suprugu, a i sretna majka djeci. Što ćeš bolje? I zato se sada na kraju ispričavam što sam cijeli članak posvetila samo majkama a ne i očevima. Razlog je taj što od majke kreće sretan dom. Svaka sretna majka čini svoj dom sretnim time što je ona sretna jer su tada zadovoljni i svi njeni ukućani.Drage majke, važne ste sebi, važne ste suprugu, još ste važnije svojoj djeci i u konačnici najvažnije ste cijelom svijetu. Onakvu djecu kakvu odgojite takav ćemo svijet imati.

Stoga, molim vas ne zanemarujte svoje osjećaje nezadovoljstva, ne ignorirajte svoja loša stanja, ne posvećujete vrijeme svima ali ne i sebi. Kada ste zadovoljne, sve vam je lakše i ljepše obavljati. To je znak da je sve u redu. Tada ste kreativnije i imate volje za sve. U suprotnom, pali se svjetlo za alarm a vi ga ignorirate. Nemojte to raditi. Važne ste nam i više no što mislite.

Sve je više žena oboljelih od raznoraznih bolesti upravo iz tog razloga jer ignoriraju signale nezadovoljstva. A svakoj ženi je tako malo potrebno da bude sretna i zadovoljna, samo što inicijativa mora krenuti od svake od nas ponaosob.

Završetak je godine i početak još jedne nove godine. Vrijeme je novogodišnjih odluka. Molim vas, neka se na popisu nađe jedna ovakva želja – želim biti sretna mama i učinit ću sve da to i postanem. Ako već jeste sretna mama, na popis napišite – mogu i želim biti još sretnija i zadovoljnija mama. Uvijek može bolje!

Želim vam uspješnu 2017. godinu i puno sreće na putu do sreće.


tel. 098/564-290

www.anitavadas.com

info@anitavadas.com

Facebook – TRENutak za roditeljski KUTak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije