Neznanje nije opravdanje, prijavite se na radionicu o roditeljstvu

Prije 18 godina sam prvi put postala majka. Tih godina moglo se naći dosta literature na temu roditeljstva na policama knjižara i knjižnica. Izlazili su mjesečni časopisi koji su pisali na tu temu. Tako sam ja učila o roditeljstvu. To je bio moj put. Bilo je tu savjeta ljudi oko mene koji su nekada bili potpuno oprečni i znali me zbunjivati.

Biti majka znači imati mnogo strahova i nesigurnosti o nečemu s čime se susrećeš po prvi put. Vjerujem da su emocije iste svakoj novopečenoj majci.

U današnje doba osim spomenutih mjesta, internet na temu roditeljstva nudi sve i svašta. Zaista nema teme koja nije pročačkana. Teoretski se možete nafilati sa svime i svačime, no praktično dođe do nekih pitanja i upitnika. To znaju majke s više djece. Svako dijete je drugačije i zahtjeva svoj pristup bez obzira na univerzalne savjete.

I sama sam po prirodi osoba koja voli čitati i učiti o nekoj temi, no ako imam mogućnost praktično saznati od nekog stručnjaka, bez razmišljanja se odlučujem na to.

Na temu roditeljstva se u 90-im godinama malo praktičnog nudilo, gotovo ništa. U počecima moga rada, s prvom generacijom učenika imala sam roditeljicu psihologinju koja je pokušala u Čakovcu raditi radionice za roditelje. U to doba interes roditelja za takvo što bio je vrlo mali te je u kratko vrijeme i ona odustala od toga.

Sada slijedi moj pokušaj

Moja je ideja da krenem s radionicama jer roditelji imaju dovoljno teoretskog znanja o roditeljstvu no praktične aktivnosti su zanemarene, naročito na našem području.

Prva radionica bit će iduće subote na temu komunikacije roditelj-dijete. Smatram da je roditeljima i djeci potrebna praktična primjena odnosno usporedba sebe s drugima.

Radionice su zamišljene da polaznici budu roditelj i dijete koji će kroz praktične aktivnosti pokušati svladati ili uvidjeti kako bolje surađivati.

I sama sam bila polaznica sličnih radionica i naučila puno više od bilo kakve teorije. Stoga smatram da je ovo odličan način učenja – praktičan i konkretan.

Je li vrijeme za ovo, ne znam. Jesu li roditelji spremni za ovakav način rada, ne znam. Smatraju li roditelji da znaju o roditeljstvu i više nego dovoljno, ne znam.

No, sasvim sam sigurna da je ovo nešto što je mene kao osobu izgradilo, nešto što je mene kao majku učinilo boljom, nešto što je poboljšalo suradnju mene i moje djece, nešto što su moja djeca prihvatila kao odličan način suradnje i učenja, nešto što mi je ostalo jer je praktično primjenjivo i nešto što smatram da bi pomoglo i svakom novom ili starom roditelju.

U današnje doba neznanje nije i ne smije biti opravdanje svakome tko želi nešto mijenjati u svome životu. Nudi se na sve strane kao teorija, ali i kao praksa. Svaki roditelj koji naiđe na situaciju koja mu se čini bezizlaznom, sada ima mogućnost brže doći do rješenja. Čak i ako vam se čini da imate odličan odnos s djetetom, uvijek može biti bolje.

Svako nečinjenje je stavljanje pod tepih. Nijedan problem ne možemo riješiti nečinjenjem nego baš suprotno – aktivnim traženjem rješenja. Ako vam se čini da je komunikacija između vas i nasljednika lošija, vrijeme je da poradite na tome. Vjerujem da ste se trudili ali naišli na zid. Vjerujem da ste se i raspitivali ali ono što vrijedi kod drugih, ne pomaže vama.

Radionicama prisustvuje 10-ak roditelja s djecom (pred)školske dobi gdje se vi na licu mjesta možete usporediti i već i tako naučiti nešto o sebi i svojem djetetu. Uz to, svaki dio radionice je zamišljen kao praktičan rad na odnosu s djetetom gdje može doći do “aha trenutka” koji je također odličan način osvještavanja izazova.

Svojim vođenjem i odgovorima na pitanja ću također pomoći koliko god znam i umijem tako da odete doma sa znanjem više.

Više informacija možete dobiti na mail ili telefon.

Veselim se praktičnoj suradnji u kojoj vi kao roditelji možete dobiti puno više u kraćem periodu.


tel. 098/564-290

www.anitavadas.com

info@anitavadas.com

Facebook – TRENutak za roditeljski KUTak

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije