Prirodna njega bebine kože

Pravilna njega bebine kože u prvoj godini života ima pozitivan utjecaj za dugoročno zdravlje kože koja ne prestaje rasti sve do pune tjelesne zrelosti, do pred kraj adolescencije. Stoga je uvijek dobro prilikom odabira preparata za njegu kože imati na umu da se sve što stavimo na bebinu kožu apsorbira u njezin maleni organizam. Svi sastojci, sve kemikalije koje sadrži proizvod za njegu kože, upit će se u bebin organizam i dospjeti do svih organa i stanica organizma, pa je poželjno za njegu kože birati što prirodnije i izvornije preparate.

Prilagodba kože

Koža naš najveći organ svoj kompleksni proces razvoja započinje tjedan dana nakon začeća te se strukturno razvija tijekom trudnoće pa sve do poroda i nakon njega. Upravo je koža jedan od organa koji proživljava najveću promjenu nakon rođenja i koja će pokazivati najveće promjene prilagodbe na vanjsku okolinu nakon zaštitničke okoline maternice

U maternici je koža prekrivena zaštitni slojem vernix caseosa. Vernix ima važnu ulogu u zaštiti kože od isušivanja, termoregulaciji te zaštiti od bakterija i cijeljenju rana. Približavanjem termina poroda ovaj zaštitni sloj se stanjuje i koža postaje osjetljivija na vanjske uvjete. Ne savjetuje se odstranjivanje vernixa nakon rođenja već je preporučljivo ovaj sirasti sloj lagano utrljati jagodicama prstiju kako bi se upio u kožu. Novorođenče rođena nakon termina često ima suhu i ispucalu kožu te nema ni malo vernixa, to je zato jer se on već upio u kožu u samoj maternici, takvu kožu nije potrebno mazati, ona će se sama oljuštiti i ostat će zdrava koža. Prvih dana nakon rođenja nije potrebno kupanje, već se vlažnim ručniko/trljačom prebriše tijelo, posebna pažnja se obrati na pelensko područje te pregibe.

Za pranje se koristi isključivo voda! Korištenjem sapuna mijenja se pH kože što može utjecati na razvoj normalne bakterijske flore, poremetiti ju i tako pružiti izvrsnu okolinu za nastanak neželjenih infekcija kože.

Prvo kupanje

Prvo kupanje novorođenčeta je događaj koji ćete pamtiti čitav život. Kupanje nije samo bitno zbog higijene već i za razvoj osjetnilnih sposobnosti te zbližavanje sa novim članom obitelji. Prije kupanja poželjno je prostoriju ugrijati na ugodnih 25 stupnja celzijusa, temperatura vode u kojoj će se beba kupati neka bude 36-37 stupnja celzijusa. Za kupanje koristite isključivo vodu ugodne temperature i 1-2 žlice maslinovog, suncokretovog, bademovog ili arganovog ulja. Nakon kupanja kožu možete premazati bademovim ulje ili uljem pamuka ako se bojite alergije na orašaste plodove. Također za mazanje možete koristi shea, kakao ili mango maslac.

Njega pelenskog područja

Najbolje bi bilo koristit platnene pelene. Jednokratne pelene su plastificirane, koža ne diše te je sklona nastanku osipa i infekcija, a još jedna od stvari koja se ne spominje tako često je prenatrpanost jednokratnih pelena estrogenima. Svi ti estrogeni se apsorbiraju u mali organizam i stoga ne čudi činjenica sve ranijeg ulaska u pubertet kod djevojčica i sve veći broj neplodnosti te tumora dojke kod dječaka. Za koju se već varijantu odlučili svakako nemojte ni pomišljati na vlažne maramice. Zašto? Vlažne maramice sadrže pjenila, alkohole, umjetne mirise, a između ostalog su i leglo bakterija. Korištenjem vlažnih maramica remetimo pH vrijednost upravo onog najosjetljivijeg dijela kože i tako otvaramo vrata mogućim infekcijama pelenske regije i urogenitalnog trakta. Za održavanje higijene pelenske regije dovoljna je voda i blazinice ili trljača. Kod korištenja platnenih pelena znantno se smanjuje upotreba krema ili masti, čak u većini slučajeva one nisu ni potrebne. Kod korištenja jednokratnih pelena za njegu pelenskog područja možemo korisiti mast na bazi shea maslaca i macerata nevena ili bademovog ulja. Kod njege pelenskog područja dovoljno je kremom premazati kožu u tankom sloju.

Što kad se javi pelenski osip?

Kod pojave pelenskog osipa potrebno je što češće mijenjati pelene, ostavljati dijete češće bez pelena kako bi koža bila suha, za pranje koristit vodu. Može se posegnuti i za hidrolatom koji će umiriti upalu kao što je rimska kamilica ili hamamelis. Puder na bazi aru praha i mljevenih sušenih cvjetova je izvrstan, upija višak vlage, štiti i njeguje kožu. Mast na bazi shea maslaca s dodatkom cinka i eteričnog ulja geranija, nevenova mast… Mnogo je mogućnosti u prirodnoj ljekarni. A naravno ono najbitnije je mnogo strpljenja, ljubavi i nježnosti.

I za kraj…

Obratite pažnju na rublje i pranje rublja. Bilo bi dobro koristiti prirodne deterdžente za pranje rublja i omekšivače. Odjeća neka bude lagana i od prirodnih materijala.. .

Koža novorođenčeta je osjetljiva, lakše se isušuje, podložna je infekcijama. Ipak, većina tih promjena je bezazlena, koži je potrebno do 8 tjedana da se prilagodi novo nastalim uvjetima. Uz puno ljubavi maženja, nježnosti i strpljenja ova promjena može proći bezbolno za Vas i Vašu bebu.

Volite se i uživajte u novom poznanstvu,u naručju držite ljubav svog života!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije