Hladno tiještena ulja za njegu iznutra i izvana

Svaki drugi utorak donosimo Vam pregršt savjeta, ideja i načina kako živjeti u skladu s prirodom kroz kolumnu ‘Povratak izvornom putem prirode’ autorica kolumne je mlada kreativka Gracia Petek koja je pokrenula vlastiti brand prirodne kozmetike Kiwi.

Tik- tak preokreni sat

Aromaterapija, eterična ulja i biljna ulja za prirodnu antiage njegu kože.

Kleopatra je uživala u predivnim nježnim kupkama sa medom i mlijekom, mirisala se jasminom i ružom, a još i danas se spominje njezina fatalna ljepota i zavodničke sposobnosti. U njezino doba nije bilo plastičnih kirurga ni botoksa, nije bilo čudotvornih krema sa sintetskim dodatcima koji nam obećavaju da ćemo preko noći imati dvadeste godina manje, bez podočnjaka i debelih vrećica ispod očiju. Nije bilo skupocjenih tretmana sa kojekakvim ludim i vrtoglavo skupim supstancama. Kleopatra je bila mudra žena i koristila se prirodom da bi istaknula svoju prirodnu ljepotu. Ukrašavala je svoje tijelo, koristila se šminkom, maskarom, ružem, rumenilom, mazala oči i to prirodim pigmentima koji ne samo da izgledaju predivno i šarenih su boja već imaju i svoje terapijsko djelovanje. Igrala se.. A opet tko zna kakva bi Kleopatra bila i što radila da živi u današnje doba.

Činjenica je da živimo u svijetu gdje je kult tijela dostigao svoj vrhunac i doslovno smo na svakom koraku bombardirani slikama nerealnih ideala ljepote te smo zaboravili ono najvažnije, a to je voljeti sebe i svoje tijelo upravo onakvo kakvo je. Mjerilo ljepote je danas koliko lajkova sakupi slika na facebook ili instagram profilu, a većina tih slika je daleko od istine. Prava i istinska ljepota svoj izvor ima duboko u nama sakrivena od pogleda javnosti. To je ona veza koju njegujete sami sa sobom u gluho doba noći. Upravo u tome leži tajna istinske ljepote, kad se prihvatimo onakvim kakvi jesmo dopuštamo da postanemo najbolja verzija sebe. Istinska ljepota pršti iz svake naše stanice, to je ona iskra u oku, onaj zarazan osmjeh na licu. Priroda nam može poslužiti kako bi istaknuli svoju istinsku ljepotu i zasjali u pravom sjaju. U nastavku Vam donosimo popis nekoliko baznih i eteričnih ulja koja su odlična za potpuno prirodnu njegu Vaše kože. Sami možete posegnuti za tim darovima prirode i priuštiti si pravi kraljevski tretman.

Nerafinirana ulja su prave energetske bombe bogate antioksidansima, esencijanim masnim kiselinama, vitaminima,fitoestrogenima te mnogim drugim odličnim tvarima koje su prijeko potrebene našem organizmu kako bi održao svoju ravnotežu i bio u mogućnosti samoregeneracije. Nemojte se bojati ulja, ulja su divna kako za oralno korištenje tako i za izvanjsku primjenu. Svaka tvar na ovom svijetu u određenoj količini može biti lijek, a u nekoj drugoj količini otrov, ključna je doza. Biljna ulja koja koristimo moraju biti hladno prešana kako bi zadržala svoje izvorne karakteristike i kemijski sastav. Biljna ulja su nehlapljiva,ostavljaju masan trag,u kontaktu sa zrakom te toplinom mogu užegnuti stoga ih je potrebno čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Hladno tiještena ulja koristimo u uljnim mješavinama za njegu kože, u kremama, losionima, kupkama, pilinzima i oralno sa svrhom čišćenja ili jačanja organizma.

ULJE MAKADAMIJE (Macadamia intergrifolia)

Ulje koje se izrazito brzo upija u kožu, posebnog i svojstvenog mirisa. Ovo ulje je bogato oleinskom i palmitolenskom kiselinom, a palmitolenska kiselina je sastavni dio lipida mlade kože pa je prema tome izrazito pogodno za njegu zrele kože. Zbog svojstva brzog prodiranja ovo ulje je odlično kada želimo da eterična ulja brzo dospiju u tkivo i krvotok.
Oralnim korištenjem ovog ulja dolazi do smanjena razine LDL/VLDL odnosno “lošeg” kolesterola. Veoma je pogodno za njegu oštećene i zrele kože.

JOJOBA (Simmondisia chinensis)

Jojoba nije ulje već tekući vosak, sastav mu je sličan sastavu sebuma kože. Jojoba se koristi kod svih tipova kože jer ima svojstvo reguliranja lučenja masnoće. Regulira vlažnost i sprječava isušivanje kože, te stabilizira prirodni pH. Smiruje nadraženu kožu,ima regenerativno djelovanje, zbog antialergijskog i protuupalnog učinka koristi se i kod tretiranja akni, dermatitisa, psorijaze te ožiljaka. Jojoba je veoma stabilna i u pripravcima povećava stabilnost. S obzirom da se radi o tekućem vosku, jojobu koristimo pomiješanu s drugim baznim uljima.

ULJE AVOKADA (Persea americana)

Gusto ulje, tamnozelene boje, malo težeg mirisa koje se dobiva prešanjem iz narezanog dehidriranog voća. Bogato je lecitinom, oleinskim i palmitinskom kiselinom, te vitaminima A,B,D. Vlaži i omekšava kožu, povećava joj napetost i smanjuje bore te je korisno u kremam protiv bora. Ulje avokada je gusto i teško ulje pa ga je najbolje razrijediti s drugim uljima. Ovo je ulje korisno za pripremu mišića za napore, te kod upalnih procesa mišića i zglobova (artritis,artroze). Oralno uzeto pomaže kod gastritisa i želučanih tegoba.

ULJE PLODA DIVLJE RUŽE ( Rosa rubiginosa)

Ulje crvene boje, bogato linolnom i linolenskom kiselinom, prilikom korištenja potrebno ga je miješati s drugim uljima jer ima tendenciju isušiti kožu. Izvrsno je ulje za regeneraciju kože. Korisno je kod tretiranja ožiljaka, bora, opeklina i nakon ozljeda.

ULJE PŠENIČNIH KLICA (Triticum vulgare)

Ulje zlatnožute boje, bogato vitaminom E, prirodni antioksidans koji štiti druga ulja od kvarenja. Zbog regeneracijskih svojstava koristi se za njegu suhe, zrele i oštećene kože te kože nakon ozljeda i opeklina. S obzirom da se ponovno radi o veoma gustom ulju potrebno ga je pomiješati s nekim drugim uljima.

ULJE KOŠTICA MARELICE (Prunus armenica)

Lagano, brzo prodiruće ulje bogato oleinskom i linolnom kiselinom te vitaminima i mineralima. Dobiveno je hladnim prešanjem koštica. Korisno je za njegu svih tipova kože, vrlo je blagog gotovo neutralnog mirisa. Aktivira izmjenu tvari u koži, obnavlja stanice, omekšava i vlaži. Dobro je za njegu osjetljive i alergijama sklone kože. Ne ostavlja sjaj na koži.

ULJE KOŠTICA GROŽĐA (Vitis vinifera)

Ovo je ulje pogodno za masnu kožu. Bez okusa i mirisa, skoro bezbojno. Korisno je u njezi svih tipova kože, ali najbolje je za masnu kožu. Kožu ostavlja nemasnom i glatkom.

SHEA MASLAC (Butyrospermum parkii)

Dobiva se iz sjemniki afričkog stabla, koristi se u njezi kože i kulinarstvu. Sadrži stearinsku,oleinsku i linolnu kiselin, te velike količine lipida. Prirodna je zaštita od UV-B zračenja. Vraća vlažnost koži, djeluje protuupalno i ne iritira kožu. Pogodan je za njegu zrele kože, dermatitisa, psorijaze.

KAKAO MASLAC (Theobroma cacao)

Dobiva se prešanjem iz zrna kakaovca. Sadrži prirodni zaštitni faktor, sprječava gubitak vlage,ne iritira, izvrstan je za njegu zrele i isušene kože, te za sprečavanje i ublažavanje bora.

Eterična ulja koja će istaknuti Vašu prirodnu ljepotu

Eterična ulja se koriste kako bi se tretirala zdrava koža i tako održala svoju prirodnu ljepotu i dobru kondiciju, te za oštećenu kožu kako bi se oporavila. Eterična ulja djeluju prodirući u dermalni sloj kože. U dermalnom sloju kože potiču regeneraciju i razvoj novih stanica. Na taj način ova fina mirisna ulja svojim djelovanjem smanjuju oštećenja, bakterijske, virusne i gljivične infekcije, upalne procese, reguliraju lučenje sebuma, te potpomažu oslobađanju i otklanjanju produkata metabolizma.

BUŠIN (Cistus ladaniferus)

Bušin je jedno od najučinkovitijih eteričnih ulja u tretiranju bora i za njegu zrele kože. Kreme ili uljne mješavine sa ovim eteričnim uljem zatežu kožu te smanjuju postojeće bore i djeluju preventivno na nastanak novih. Također ovo je odlično ulje za njegu suhe i dehidrirane kože. Brzo zaustavlja krvarenje te je odličan u pripravcima “nakon brijanja”. Ovo eterično ulje djeluje protuupalno, antivirusno i imunomodulirajuće pa je odlično za tretiranje upalnih stanja (vodene kozice, ospice), autoimunosne bolesti ( mutipla skleroza,reumatoidni artritis), upale živaca i arterija.

GERANIJ (Pelargonium graveolens)

Mirisno eterično ulje, miris podsjeća na ružu, ali je cjenovno mnogo dostupniji pa su ga nazivali “ružom za siromašne”. Ovo je eterično ulje pogodno za njegu svih tipova kože, balansira hormone pa je odlično ulje za njegu zrele kože. Regulira lučenje sebuma kako kod masne tako i kod suhe kože. Pokazuje protuupalno i smirujuće djelovanje. Koristi se kod tretiranja bora,akni, popucalih kapilara,sitnih rana i krvarenja. Jakog je protugljivičnog djelovanja.

KADULJA MUŠKATNA (Salvia sclarea)

Regulira proizvodnju sebuma pa je odlična za tretiranje kako suhe tako i masne kože. Smiruje upaljenu i regenerira oštećenu i zanemarenu kožu. Nezaobilazna je za tretiranje stanjene, atrofirane, izborane i suhe kože. Pokazuje estrogen like djelovanje. Oslobađa mišićnu i živčanu napetost i djeluje kao euforik.

LAVANDA PRAVA (Lavandula angustifolia)

Lavanda je univerzano eterično ulje za njegu, pogodna je za sve tipove kože i za sve dobi. Umiruje kožu, pospješuje zacijelivnaje tkiva. Naročito je pogodna za njegu oštećene ili osjetljive kože. Pogodna je za tretiranje akni, dermatitisa, popucalih kapilara, opekotina, uboda insekata.

MRKVINO SJEME (Daucus carotta)

Dragocijeno ulje za njegu i regeneraciju kože, jedno od najboljih ulja za tretiranje zrele kože. Koristi se kod dermatitisa, osipa, akni, staračkih pjega. Fantastično ulje za njegu umorne i prerano ostarjele kože. Uz to daje osjećaj sigurnosti, samopouzdanja i stabilnosti.

PALMAROSA (Cymbopogon martinii)

Univerzalno ulje za njegu svih tipova kože, uravnotežuje lučenje sebuma. Obnavlja stanično tkivo i vlaži kožu te je odlično ulje za regeneraciju zrele, izborane kože, akni i opuštene kože.

RUŽA (Rosa damascena)

Eterično ulje ruže spada među najskuplja eterična ulja i ako želite zaista nešto posebno onda si priuštite ovo eterično ulje. Neka Vas magija ruže začara. Koristno je za sve tipove kože, a posebno pogodno za tretiranje bora. Regenerira, umiruje i tonizira kožu. Odilčno je protiv kožnih infekcija, te djeluje protuupalno. Djeluje kao afrodizija, a miris je božanstven.

SMILJE (Helichrysum italicum)

Eterično ulje smilja je jedno od skupljih ulja izvrsne djelotvornosti. Ovo ulje djeluje antihematomatično te pomaže otklanjanju hematoma. Dobro je za njegu zrele i umorne kože zbog svog izrazitog djelovanja protiv bora, ujedno revitalizira kožu. Korisno je kod zacjeljivanja ožiljaka, strija te kod ekcema i lišajeva.

Recept: ULJE za njegu

Odaberite neko od gore navedenih baznih ulja ili mješavinu ulja stavite u staklenu bočicu od 50 ml dodajte 20 kapi nekog od eteričnih ulja ili mješavinu do 3 različitih eteričnih ulja. Bazna i eterična ulja birajte prema tipu kože. Gotovu mješavinu promućkajte i držite zaklopljenu. Ulje nanosite na vlažnu kožu kako bi se lakše upilo. Najbolje bi bilo kožu prethodno navlažiti hidrolatom. I tako će Vaša koža na potpuno prirodna način biti dubinski nahranjena i zategnuta.

*** Nikad ne miješajte eterično ulje bušina i smilja u zajedničku mješavinu. Provjerite najprije preosjetljivost na pojedina ulja, iako se radi o potpuno prirodnim uljima i eteričnim uljima, alergijske reakcije se mogu pojaviti. Ako imate dodatna pitanja ili želje javite se certificiranom aromaterapeutu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije