Voćkarica&Vrtlarica: ‘Nashi’ kruške

Na pragu smo jeseni koja je za mnoge omiljeno godišnje doba.To je vrijeme kada intenzivno ubiremo plodove voća i povrća koji su rezultat cijelogodišnjeg truda i rada u voćnjaku i vrtu. Druga polovica kolovoza rezervirana je za dozrijevanje jedne od najraširenijih sorata kruške, a to je Viljamovka. U sjeni “kraljice” među kruškama dozrijeva i skupina azijskih krušaka poznatijih pod nazivom “Nashi” kruške.


Plod Nashi kruške nema specifičan kruškolik oblik, pa mnogi pogrešno smatraju da je riječ o križancu između jabuke i kruške.

Nashi kruške potječu iz Kine i Japana, a nastale su križanjem tamošnjih autohtonih vrsta i podvrsta roda Pyrus (kruške). Sadnice se proizvode cijepljenjem na podlogu divlje kruške. Sorte Nashi krušaka nisu kompatibilne sa podlogom dunje, pa se moraju cijepiti dvostruko koristeći jednu od navedenih međupodloga (Pastorčicu ili Gelertovu maslovku) čime se direktno utječe na smanjenje bujnosti. Naime, Nashi kruške odlikuje bujan rast i vrlo razgranata krošnja sa dugim izbojima. Uglavnom donose rod na dvogodišnjem drvu, a ima i sorata koje rode na dugim jednogodišnjim granama.


Sorte Nashi krušaka vrlo su rodne i zameću velik broj plodova. Kako u berbi ne bismo imali mnoštvo sitnih plodova, preporuča se na vrijeme provesti prorjeđivanje.

Ekološki uvjeti za uzgoj Nashi krušaka gotovo su istovjetni uvjetima za uzgoj krušaka europskih sorata, a isto tako odgovaraju im i jednaki tipovi tla.


Nashi kruške cvatu dosta rano (prije Viljamovke), pa postoji opasnost da stradaju od kasnih proljetnih mrazeva. Prilikom nabavke sadnica vodite računa o oprašivanju, jer postoje sorte koje su samoneoplodne, ali i kombinacije međusobno neoplodnih sorata.

Okus Nashi krušaka neusporediv je sa okusom europskih sorata. Meso ploda je izuzetno sočno, aromatično i hruskavo. Često ih se opisuje kao” voće koje se pije” ili “piće na peteljci”. Čak i sam naziv sorata sugerira osnovne karakeristike plodova kao npr. Kosui (Blagotvorna voda) i Shinsui (Hladna voda).


Plod Nashi kruške najbolje prija dobro ohlađen. Obiluje C vitaminom i sirovim vlaknima, a karakterizira ga niska kalorijska vrijednosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije