Zna se tko je glavni! Ili bi se barem trebalo znati

PITANJE RODITELJA:

Većina mi se roditelja javlja zbog nedostatka međusobnog poštovanja u obitelji. Stoga sam odlučila malo detaljnije pojasniti neke stvari.
Mnogi će se slagati sa mnom, a mnogi i neće.

Ovo pišem za one iskrene koji su odlučili riješiti taj problem u obitelji. Ostalima još nije vrijeme a važno je poštivati onu dobro poznatu – sve u svoje vrijeme.

ODGOVOR SAVJETNICE:

Dosta problema s djecom nastane narušenim obiteljskim poretkom.

Što to znači?

Pokušat ću vam kroz neke primjere objasniti. Ako shvatite bit svega, lakše ćete uvidjeti gdje je došlo do disbalansa u obitelji i možda vratiti sve na bolje.

Dakle, u obitelji postoji neki prirodni poredak, nepisani, ali postoji. Glava obitelji je otac, zatim slijedi majka, nakon toga najstarije dijete, srednje, najmlađe.

Tako redom ako je obitelj veća i manje ako je manja. Bez obzira na razvod roditelja, poredak ostaje.

Zašto nam je to važno?

Ponekad se dogodi da mlađe dijete koje je došlo najkasnije u obitelj, preuzme kontrolu u obitelji (iz različitih razloga). Kontrolu u smislu da se sve vrti oko njega, da ono određuje većinu situacija, da mu se popušta i slično. Tada je narušen prirodni poredak obitelji.

Podsjećam – otac, majka, starije dijete, mlađe dijete.

Što se dešava?

U takvim obiteljima glavnu riječ ima najmlađi i kako je narušen poredak, cijela se obitelj osjeća loše. Otac više nije glavni, kao ni majka, a starije dijete se počinje ponašati na potpuno neobičan način, privlačeći pažnju na neki svoj čudan način, najčešće lošim ponašanjem.

Krivnju ne svaljujete na uzrok – najmlađe dijete, nego na starije dijete koje se loše ponaša, a ponaša se tako samo zato jer želi vratiti svoje mjesto u obitelji.

Drugi primjer je razvod roditelja. Primjećujete da se dijete ili djeca počinju čudno ponašati. Čak i ako je razvod potpuno miran i roditelji pokušavaju realno funkcionirati, svejedno djeca postaju uznemirena na neki način i to primjećujete u njihovom ponašanju.

Zašto?

Opet je narušen poredak – otac, majka, starije dijete pa mlađe.

Potrebno je neko vrijeme da se članovi priviknu na novonastalu situaciju, nekima treba više a nekima manje vremena.

U međuvremenu, u vremenu privikavanja, svaki član obitelji će imati neku svoju malu krizu koju će ispoljavati na svoj način, najčešće kroz loše ponašanje.

Činjenica je da ‘glava obitelji’ više nije prisutna i da majka preuzima tu ulogu, tako da sve to treba neko vrijeme dok ostali ne pohvataju poredak.

Idealno je ako otac i dalje nastavlja obavljati svoju dužnost iako živi odvojeno, no ljubav, brigu i pažnju djeci može i dalje davati.

Znajući za ovo, pokušajte od sada sagledavati stvari na drugačiji način.

Ako znate da je došlo do promjene poretka iz nekog razloga, pokušajte pružiti više ljubavi i pažnje, razumijevanja i razgovora dok dijetetu ne prođe ta faza.

Pokušajte vratiti stari poredak ukoliko je to moguće. Ili poštujte poredak u novonastaloj obitelji.

Ukoliko je najmlađe dijete iz nekog razloga preuzelo ulogu vođe obitelji (često se dešava kod bolesti najmlađeg), a vi znate čija bi uloga vođe prvotno trebala biti, tada ‘vratite’ dijete u svoj prirodni položaj i nemojte popuštati u tome. Može se to i s puno ljubavi, ali uvijek odluku mora donositi ‘glava’ obitelji (majka ili otac). Nikako najmlađi! Možete poštivati djetetovo mišljenje, no zna se tko odlučuje.

U takvoj situaciji što češće pitajte starije dijete za mišljenje.

Sve dok najmlađe ne shvati gdje mu je mjesto. Kasnije, kad shvati, više to neće biti tako očito kao u početku. Nije preko noći došla ova navika, neće ni preko noći nestati. Potrebno je određeno vrijeme. Dajte ga svim članovima.

Ponekad se dogodi da otac sve prepusti majci i ona u svemu odlučuje. Tada majka preuzima ulogu oca i opet je narušen poredak.

Djeca se sve više okreću majci, kao da izbacuju oca iz svega, počinju skrivati događaje iz života od oca, tajiti, ne doživljavati oca kao oca i kroz neko vrijeme, otac se počinje čuditi kako je moguće da je izgubio poštovanje, kako se moglo dogoditi da on posljednji sve sazna i slično.

Krene tiho, ali kao i lavina, počinje s malom grudom a znamo kako završava.

U slučaju razvoda, trude li se roditelji i dalje zadržati ovaj poredak, pa tako majka pred djetetom spominje da mora pitati tatu, a tata da mora pitati mamu kad je odgoj djece u pitanju ili neke situacije vezane uz djecu, tada sve funkcionira odlično. Čim se redosljed poremeti, moguće je da nastaju problemi.

Pokušajte zadržati redoslijed bez obzira na sve, bez obzia na vašu ogorčenost razvodom ili partnerom. Nemojte pogoršavati više nego li je potrebno. Barem što se djece tiče.

Svi članovi obitelji bi trebali biti jednako vrijedni, no taj neki prirodni poredak bi trebalo poštivati jer suptilno narušava red i stvara određeni nemir u obitelji.

Puno ljubavi, razgovor, pažnja, zajedničko provedeno vrijeme, međusobno poštovanje umjesto omalovažavanja, jednako vrijedna mišljenja svakog člana obitelji, dosljednost u odgoju, sve su to odlični preduvjeti za što bolje funkcioniranje u obitelji.

Želite li red, poštujte red. U svemu u svijetu postoji neki red koji htjeli-nehtjeli poštujemo. Ne moramo poštivati, ali onda plaćamo cijenu. Ili poštujemo i ubiremo plodove. Uvijek sami odlučujemo i biramo! Stoga, birajte mudro i odgajajte mudru i dobru djecu.

Ako vam ne ide i zapnete, javite. Dobre volje imam, a ni osmijeha mi ne nedostaje.

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: anita@atmarama.org
www.anitavadas.wix.com/roditeljstvo
Edukacija j.d.o.o

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije