PUTOPIS Miljenko Miri iz Belice: Dalekim i egzotičnim Tajlandom

>> Putopis: Daleki i egzotični Tajland

Kako započeti sa neopisivim putovanjem u jednu od najegzotičnijh zemalja na svijetu? Tajland, zemlja toplih, veselih i ljubaznih ljudi, neopterećenih svakodnevnom jurnjavom…

– Skromne kuće, ali veliko srce i darežljivost je upravo ono što ću pamtiti s ovog putovanja, piše Miljenko Miri iz Belice u ovom kratkom putopisu iz Tajlanda koji donosimo u nastavku.

Malo mjesto Patong nalazi se na jugu Tajlanda, nekih 50 kilometara udaljeno od grada Phuketa, koje je prije 12 godina bilo pogođeno velikom poplavom u kojoj je nastradalo mnoštvo ljudi.

Danas je sve obnovljeno, a neki objekti su u potpunosti nanovo izgrađeni. U Patongu ima svega, od hotela, restorana do malenih trgovina uz ceste, gdje kada prolazite pokraj zovu vas da pogledate što se sve nudi za prodaju, uz nezaobilazno cjenkanje sa prodavačem gdje možete cijenu spustiti na pola.

Hrana je za Europljane vrlo neobičan spoj egzotičnih začina, slatko-kiselih okusa, sa rižom i povrćem, a ako nekome ne odgovara njihova hrana, u ponudi imaju i ‘europsku’ hranu.

Po dolasku vas očekuje tropska klima sa temperaturama iznad 45 stupnjeva celzijusa , ali budući da je vlažnost zraka mala, lako se podnosi život u tim uvjetima. Osvježenje možete potražiti u toplom Indijskom oceanu i prošetati nizom prekrasnih pješčanih plaža.

Turizam je u Patongu odlično razvijen, a zabava nikad ne prestaje, već se tulumari od ‘ve do ve’ kak bi mi Međimurci to rekli. Kao narod, Tajlanđani su jako religiozni. Imaju izuzetno puno hramova i kipova posvećenih Budhi i osjeća se veliko poštovanje prema božanstvu.

Prirodnih ljepota ne nedostaje u što se možete i sami uvjeriti iz priloženih fotografija. Glavno prijevozno sredstvo su skuteri, jer je uvijek gužva, pogotovo kada u njemu boravi velik broj turista iz svih krajeva svjeta. Naravno, tu su i neizostavne taxi usluge, a imaju i turistička putovanja na koja se ide brodicama.

Putovao sam iz Zagreba avionom do Moskve tri sata, a potom još 12 sati do Tajlanda i put mi nije tako dugo trajalo kao što se čini. Posjet toj egzotičnoj zemlji bih još jedanput ponovio. A zašto Tajland? Možda zbog želje da se čim više i bolje upozna ova neobična i nama Europljanima daleka destinacija bogate kulture. Vraćam se ponovno prvom prilikom, a isto preporučujem i Vama, zaključuje dojmove naš sugovornik Miljenko Miri iz Belice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije