TRENutak za roditeljski KUTak: Sretno dijete je zdravo dijete

Pitanje roditelja:

Dobro je poznato da su djeca često bolesna. Imate li neki savjet kako preduhitriti bolesti? Koji stav kao roditelj mogu zauzeti?

Odgovor savjetnice:

Kad su moja djeca bila mala, najgore od svega mi je bilo kad su bila bolesna. Stoga sam sama sebi rekla, ako želim da mi djeca budu zdrava, prije svega se moraju dobro osjećati.

Govorila bi sebi – sretna djeca su zdrava djeca.

Pokušavala sam uvijek dijete ostaviti u dobrom raspoloženju. Pri tome ne mislim samo na to da glumim dvorsku ludu već da ga namjerno ne provociram i ne izazivam kad vidim da ima loš dan. Pokušavala sam dijete umiriti kad je nervozno ili oraspoložiti kad je bilo bezvoljno.

Tako sam se trudila olakšati im i uljepšati trenutke i dane te uvidjela da što je dijete sretnije, to je zdravije. Postojala je neka tajna veza u tome. Kasnije mi je pod ruke došla raznorazna literatura koja mi je sve to i potvrdila. To ne znači da moja djeca nisu imala dječje bolesti. To ne znači da nismo imali djetinjstvo s alergijama.

Čak su rođeni s neurodermatitisom i astmom.

No, s prvim znakovima puberteta to je nestalo uz pravilnu njegu, prehranu i dobru volju svih nas. Smatram da se puno može postići radom na sebi.

Mojoj je djeci ostala poštapalica – sretno dijete je zdravo dijete. Svaki put kad bi se loše osjećali, sami bi primijetili da stanje organizma kreće ka bolesti i napomenuli bi mi da moramo raditi na atmosferi i dobrom osjećaju.

Počeli bismo raditi aktivnosti koje nas vesele, koje nam popravljaju raspoloženje, više se smijali, gledali smiješene crtiće, čitali Garfild stripove, škakljali se i radili sve da se oraspoložimo.

Najčešće bismo otjerali bolest već u startu, a ako bi nešto bilo, trajalo bi vrlo kratko. Dan-danas moja djeca, sad već tinejdžeri tako funkcioniraju.

Sami primjećuju kad im energija u tijelu pada, pokušavaju raditi stvari koje vole, tada se više mazimo i masiramo, pričamo, smijemo i otjeramo bolest u jedan do dva dana. Naučili su poštivati svoje tijelo. Kad tijelu treba odmora, daj mu odmor. Kad tijelu treba snage, daj mu nešto za imunitet. Osluškuj svoje tijelo jer ti ono poručuje što mu treba. Ne ignoriraj te znakove.

Isto sam pokušala prenijeti na učenike u školi u kojoj radim. Sretno dijete je zdravo dijete vrijedi i za tuđu djecu!

Ispričala sam im svoju priču o svojoj djeci čvrsto uvjerena kako funkcionira. Kad bi mi dijete došlo loše volje u školu, kad bi imalo tremu prije ispita, kad bi imalo “loš dan” ili bilo što loše, sjetili bismo se ove izrekice i pokušali zajedno pronaći načine da se oraspoložimo i međusobno uljepšamo dan.

Sve bi nam odmah bilo lakše izvedivo. Pokušajte i vi sa svojom djecom i imajte sretno, zdravo i nasmijano dijete koje se veseli životu i svemu što ga očekuje! Radujte se zajedno s njim!

Ako vam ne ide i zapnete, javite. Dobre volje imam, a ni osmijeha mi ne nedostaje.

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: anita@atmarama.org
www.anitavadas.wix.com/roditeljstvo
Edukacija j.d.o.o

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije