Voćkarica&Vrtlarica: Neobično povrće rabarbara

Rabarbara je slabo zastupljena povrtna kultura koja se uglavnom koristi za pripremu poslastica zajedno sa svježim sezonskim voćem. Možemo reći da je početak sezone jagoda ujedno i vrijeme kada možemo započeti sa berbom rabarbare i na taj način uživati u poznatom desertu tzv. drobljencu od jagode i rabarbare (strawberry rhubarb pie).

Osim za kolače koristi se za pripremu soka i kompota koji su dio tradicionalnog engleskog doručka. U Kini se rabarbara uzgaja već tisućama godina zbog ljekovitih svojstava u svrhu lječenja bolesti probavnog sustava (zatvor, želučani katar). Za jelo se koriste samo lisne peteljke jer se u sastavu plojke lista nalazi antrakinon koji u većoj količini može biti otrovan. Blago kiselkasti okus dolazi od jabučne i limunske kiseline. S obzirom da okusom podsjeća na kisele jabuke, mnogi je svrstavaju u voće.

Rabarbaru je najbolje posaditi na rubni dio vrta. Pogodna je za ekološki uzgoj jer za sad nema bolesti ili štetnika koji bi mogli značajno smanjiti urod ili dovesti do uginuća biljke.

Rabarbara je višegodišnja biljka koju možete koristiti i do 30 godina. Iznimno se može uzgojiti iz sjemena, ali uobičajeno se razmnožava vegetativno pomoću rizoma (podzemne stabljike). Najbolje vrijeme za sadnju je proljeće kada se iz starijih, dobro ukorijenjenih grmova uzimaju rizomi i podijele na način da svaki dio ima do 3 pupa. Prije sadnje tlo se mora duboko obraditi, a najprikladnija su plodna tla blago kisele reakcije sa dobrim kapacitetom za vodu. Reznica se položi u jarak i prekrije sa slojem tla debljine do 5 centimetara. U prvoj godini nakon sadnje provodi se kontrola korova, a za vrijeme sušnih razdoblja zalijeva se prema potrebi.


Sa berbom se može početi već u drugoj godini nakon sadnje u proljeće, ali oprezno! Ne preporuča se skidati puno lišća na mladoj biljci (2 do 3 lista u mjesec dana), kako nam rabarbara ne bi zaostala u razvoju ili uginula uslijed smanjenja asimilacijske površine.


Idealna debljina lisne peteljke je 15 milimetara, dok u dužinu može narasti od 30 do 60 centimetara. Kultivari se razlikuju s obzirom na dužinu i debljinu lisne peteljke, ali i prema boji. Za pripremu jela izreže se na manje komade, te je dovoljno nekoliko minuta termičke obrade da se raskuha.

Rabarbara je kutura skromnih zahtjeva , ljekovitih svojstava i širokih mogućnosti pripreme raznovrsnih jela, te je prava šteta ne odvojiti kutak vrta za uzgoj ovog neobičnog povrća.

FB Voćkarica&Vrtlarica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije