Ovo su znakovi da vam nedostaje D vitamina

Iako moramo biti jako oprezni pri izlaganju sunčevim zrakama zbog štetnog UV zračenja, nikako ne bismo smjeli u potpunosti izbjegavati izlaganje suncu u vrijeme kada je štetno zračenje najniže, u jutarnjim i popodnevnim satima.

Odličan razlog za to je činjenica da se vitamin D u tijelu oslobađa tijekom izlaganja sunčevim zrakama. Tjelesnu potrebu za vitaminom D može biti teško zadovoljiti samo putem prehrane, stoga je jako važno da prepoznate da li ga imate dovoljno jer istraživanja pokazuju da pomaže u snižavanju krvnog tlaka, poboljšava razinu kolesterola, smanjuje rizik za bolesti srca i moždani udar.

Nedostatak vitamina povećava rizik od Alzheimerove bolesti, uzrokuje rahitis i demenciju, slabljenje imuniteta, veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, depresiju, bolove u mišićima…

Ali, kako prepoznati kada vašem tijelu nedostaje vitamina D?

Slabost u mišićima

Manjak vitamina D može uzrokovati smanjenje mišićne mase i mišićnog tkiva.

Pretili ste

Nedostatak vitamina D povezan je s viškom kilograma i pretilosti, poakzalo je istraživanje predstavljeno prošle godine Europskom kongresu o pretilosti.

Tužni ste

Vitamin D utječe na izlučivanje serotonina, a to saznanje može pomoći pri liječenju depresije.

Mnogo se znojite

Sasvim je uobičajeno da se znojimo pri intenzivnijim fizičkim aktivnostima, no ako pojačano znojenje primjetite i dok mirujete, moguće je da vam nedostaje vitamina D.

Visok krvni tlak

Vitamin D igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca i krvožilnog sustava i pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Ako imate visoki krvni tlak, a prije niste imali s tim problema, možda je problem u nedostatku vitamina D.

Pospanost

Manjak vitamina D može uzrokovati kroničan umor i stalnu pospanost, pokazalo je jedno istraživanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije