Kako do njegovane kose predivne boje uz pomoć biljaka iz vašeg vrta?

Prirodno bojanje kose

Sjajna, gusta i njegovana kosa predivne boje uz pomoć biljaka iz vašeg vrta.

Jeste li se ikad zapitali kako su žene nekad davno bojale kosu? Koje su to biljke kojim su vješto prikrivale sjede? Pisat ću Vam upravo o bojama koje su potpuno prirodne, bez trunkice kemije.

O štetnosti kemijskih boja za bojanje kose na policama dućana, čak i ptice na grani znaju. Kad otvorite kutiju boje za kosu na dvije čak ponekad i tri strane A4 formata su upozorenja vezana uz toksičnost, pa štetnost za okoliš, vodu, životinje… i unatoč tome ipak mi žene, a i poneki muškarac, to stavljamo na kosu?! Ne smijemo zaboraviti činjenicu da sve što stavljamo na kožu,kosu, nokte se upija i ulazi u naš krvotok i biva razneseno po cijelom našem organizmu. Prilikom bojanja kose jedan dio toksičnih kemikalija mi unosimo u organizam i udišući ih, i opet u alveolama dolazi do difuzije u krvne kapilare i širenje istih krvotokom.

I naposljetku toksične kemikalije iz boja za kosu prodiru u svaku stanicu našeg organizma. Ne uništavamo samo svoju kosu, vlasište već i sve druge organe i organske sustave. Djelovanje kemijskih tvari iz boja za kosu povezano je sa alergijama, gubitkom kose, nastankom raka mokraćnog mjehura. Koliko su boje za kosu doista toksične možemo samo nagađati, pogotovo dugoročno gledano.

Zato trk u vrt i prirodu. Priroda uvijek za svakog i za sve ima rješenje pa tako i za prirodno bojanje kose.Korištenjem prirodnih boja za kosu, mi dubinski hranimo i njegujemo kosu i vlasište, pigmenti i boje postignute prirodnim bojama su dugotrajnije, ljepše i prirodnije. Prirodne boje mogu biti i kod velike pomoći ako želimo tretirati neki problem kao što je perut, masna kosa, seboreja.. Naravno potrebno je uložiti malo više truda, ali tako je to. Prirodi se ne žuri, ona nam polako otvara vrata potpuno novog carstva. Na nama je samo da kroz ta vrata uđemo i odaberemo ono što nam u danom trenutku treba.

Kana

Prirodna boja dobivena od mljevenih i osušenih listova i stabljika biljke Lawsonia intermis. Kana je grm koji raste na području Azije, Afrike i Australije i već se tisućljećima koristi za nijansiranje, bojanje kose i prikrivanje sijedih. Kana u čistom obliku daje narančasto-crvene nijanse boje, tek miješanjem s drugim biljkama moguće je dobiti različite nijanse boje. Osim što je izvrsna za bojanje kose, noktiju, tkanine i oslikavanje tijela kana ima regenerativno djelovanje.

Kana izvrsno djeluje na samo vlasište, može pomoći kod problema sa peruti, gljivičnih oboljenja vlasišta. Hrani korijen vlasi, učvršćuje i jača kosu, kosi vraća prirodnu gustoću i sjaj. Kana se ugrađuje u prirodnu strukturu vlasi i tako smanjuje lomljivost vlasi. To je i razlog dugotrajnosti boje dobivene kanom i teškog prodiranja drugih kemijskih supstanci u vlas nakon tretiranja kanom.

Prilikom kupovanja kane valja obratiti pažnju na sljedeće stvari: Prvo: čista kana daje isključivo crvenkaste pigmente. Drugo: za pravu prirodnu kanu je razvijač topla voda, čaj.

Indigo

Indigofera tinctoria je mahunarka raširena po cijelom svijetu, poglavito u tropskim područjima. Nekad je bila veoma cijenjena i luksuzna biljka, dan danas se još uvijek koristi diljem svijeta za bojanje tkanine, kose. Indigo prah sam daje plavu boju. Miješanjem s kanom mogu se dobiti tamnosmeđe i crne boje kose. Indigo prah izvrsno i ljekovito djeluje na kosu. Štiti ju, daje kosi sjaj, kroti kovrče i zaglađuje vrhove. Bojanjem kombinacijom indiga i kane može se dobiti predivna crna boja kose čak i kod sijede i plave kose.

Senna

Senna ili bezbojna kana (Cassia obovata) zapravo nije kana već sasvim druga biljka. Podrijetlom je iz Indije. Ovo je biljka koja će kosu učiniti sjajnijom i jačom. Povoljno djeluje na tjeme, otklanja masnoću, odlična je u borbi protiv peruti. Plavoj kosi daje zlatan sjaj. Samostalno se koristi za regeneriranje kose. Dok u kombinaciji sa klasičnom kanom daje svjetlo smeđu, te ružičasto blond nijanse. Miješanjem s indigom može dati smeđe-crne nijanse. Također se može miješati za plave nijanse sa medom, kurkumom, kamilicom, limunom, nevenom, korijenom rabarbare.

Biljke iz vrta

Kamilica može poslužiti za posvjetljivanje kose. Skuha se jači čaj od kamilice procijedi i ohladi i time se ispire kosa. Postupak je potrebno ponavljati u više navrata.

Korijen rabarbare je odličan za plavu kosu i isticanje plave boje, te boju meda postupak je jednak kao i za kamilicu.
Med uz dodatak cimeta i limuna također ima moć posvjetljivanja kose, međutim potrebno je više puta ponavljati za vidljive rezultate, ali s obzirom da med imam izrazito povoljno djelovanje na vlasište i kosu to i nije toliko loše.

Kava može poslužiti za prirodno postizanje tamnijih nijansi na kosi i odlično prekrivanje sjedih. Kadulja je još jedna od biljaka za sve s tamnijom nijansom kose, skuha se jači čaj i njime ispire kosa. Postupak je potrebno ponavljati u više navrata. Također u svrhu potamnjivanja kose poslužiti mogu ružmarin, bršljan, zelene ljuske oraha.

Za crvene nijanse tu je čaj od hibiskusa i cikla.

Svakako isprobajte neku od metoda prirodnog bojanja kose. Poigrajte se s biljčicama i kreirajte svoju vlastitu nijansu. Ili barem isprobajte masku za kosu sa nekom od gore navedenih biljka Vaša kosa će biti zahvalna, a Vi lijepi.

Za više savjeta iz prirode obratite se na Facebooku ili na broj telefona 099 639 4411.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije