Voćkarica&Vrtlarica: Voćnjak i povrtnjak na balkonu

Danas sam odlučila pisati o svojoj nedavno otkrivenoj strasti, a to je uzgoj hrane na površinom ograničenom prostoru. Ako nemate na raspolaganju vrt ili kvadrat zemlje u sklopu okućnice koji bi pretvorili u vrtlarsku oazu, ne morate nužno odustati od vrtlarenja ili uzgoja voća. U nekim slučajevima je za proizvodnju bilja dovoljno tek nekoliko centimetara kvadratnih, pa će za tako ograničeni tip zemljoradnje biti sasvim dovoljan balkon stambene zgrade, terasa uz kuću ili prozorska daska.

Prošle godine na mojem balkonu je vladalo pravo malo povrtno carstvo od rajčice, paprike, salate, blitve, bamije, špinata, patliđana, krastavaca, rikule, vigna mahuna i rotkvice. Vjerujem da su oni koji redovito prate objave na Facebook stranici Voćkarica&Vrtlarica vidjeli bogat urod blitve, plodove paprike i paradajza uzgojene “ni na nebu ni na zemlji”.

Fotografija plodova paprike uzgojenih prošle godine (slikano 19. listopada). Uz prehrambenu vrijednost plodovi imaju i dekorativna svojstva, te doprinose razbijanju jesenskog gradskog sivila.

Prilikom odabira biljaka za uzgoj na balkonu uzimala sam u obzir zahtjeve pojedine kulture prema potrebnoj površini za rast, razvoj i plodonošenje podzemnih i nadzemnih dijelova biljke, kao i vlastite prehrambene navike. Postoji čitav niz povrtnih kultura koje se mogu uzgajati u posudama kao npr. krumpir, ali s obzirom da je površina ograničavajući resurs, moram birati kulture sa kojima ću na ograničenom prostoru postići maksimalan učinak. Stoga je moj prvi izbor i preporuka za uzgoj u posudama lisnato povrće kao što su salata, blitva, špinat, rikola,matovilac koji stajanjem nakon berbe relativno brzo gube na kvaliteti. Od berbe do konzumacije salate uzgojene u posudama na balkonu prođe tek nekoliko minuta, te su svi vrijedni sastojci sačuvani.

Presadnice salate posađene prije nekoliko dana. Kada još malo poraste započinjem s berbom listova s vanjskog ruba rozete i na taj način si produžujem vrijeme berbe.

Ohrabrena prošlogodišnjim uspjehom i urodom povrća odlučila sam ove godine proširiti proizvodnju na voće, te aromatično i začinsko bilje. Trenutno se na balkonu nalazi nekoliko voćnih vrsta, a to su: jagode mjesečarke, američke borovnice, malina, limun i maslina.

Jagode mjesečarke su u fazi cvatnje:)

Prve plodove jagoda očekujem za mjesec dana, a rađat će kontinuirano tijekom vegetacije sve do kasne jeseni, odnosno pojave prvog mraza. Jagode su idealno voće za uzgoj u manjim teglama,a zahtjevaju sunčane položaje i supstrat bogat organskom tvari.

Američke borovnice sorte Blue crop i Darrow.

Američka borovnica je samooplodna biljka, ali se zbog boljeg prinosa preporučuje uzgajati barem dvije različite sorte. Zbog specifičnog zahtjeva spram pH tla često se uzgaja u posudama volumena 20 – 30 litara u tresetu za acidofilne biljke. Za zalijevanje je najbolje koristiti kišnicu, ako je voda koju imamo na raspolaganju previše karbonatna.

Sadnica maline pred cvatnjom.

Svježe maline tradicionalno se konzumiraju u ljetnim mjesecima, a zahvalno su voće za uzgoj u posudama. Uzgoj ovih slasnih bobica ne zahtjeva previše brige.

Sadnica limuna sorte Lisbon posađena ovo proljeće tjera mlade izboje. Prilikom presađivanja kontejniranih sadnica koristim specijalne supstrate i gnojiva za uzgoj citrusa.


Glede odluke o uzgoju limuna na balkonu nije bilo puno nedoumica. U kontinentalnim uvjetima limun se ionako uzgaja u teglama, tako da se preko zime skloni u prostoriju gdje temperatura ne pada ispod 5°C, a u toplijem dijelu godine premješta se u vanjski prostor.

Maslina u fazi cvatnje.

Maslina se sasvim slučajno našla u navedenoj voćnoj ekipi, moglo bi se reći da je udomljena. Ako ništa drugo uz posađeno smilje i lavandu doprinosi mediteranskom štihu.

Kako je već dobro poznato da bez oprašivača i korisnih kukaca nema kvalitetne proizvodnje voća, moram ih na neki način privući na balkon i osigurati da se na njemu zadrže kroz neko vrijeme. Tako je hotel za kukce već spreman za doček gostiju, a narednih dana me čeka formiranje vertikalne cvjetne gredice.

Hotel je otvoren za oprašivače i ostale korisne kukce.

Nešto više o uzgoju aromatičnog i začinskog bilja na balkonu u nekom od sljedećih članaka. Do tad jedna motivacijska fotografija!

Bogatstvo mirisa i okusa u nekoliko centimetara kvadratnih. A neće ni nedostajati svježih sastojaka za mojito 🙂

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije