Green Chef Marijana Belošević: Novi recepti za zdravu užinu

Nadam se da ste probali neke recepte od prošli puta. Nastavljamo sa zdravom užinom. Uživajte i pozovite klince da vam pomognu.

ČETVRTAK – PALAČINKE NA SIROV NAČIN

Sastojci:
4-5 jako zrelih banana ( s mnogo crnih točkica) banana, šljive, kruške, maline, jagode, trešnje…

Priprema:
U blenderu ili multipraktiku izmiksajte banane sa pola limuna iscijeđenog. Ako nemate dehidrator, u protvan stavite silikonsku podlogu i na nju smjesu od banana. U jedan kut dodajte oko 3 žlice smjese od banane i oblikujte ili razmažite u krugove. Pazite da nigdje nemate rupica jer će se palačinke još stanjiti u postupku sušenja. Stavite pećnicu na najmanju temperaturu 50 stupnjeva na ventiliranje i ostavite malo odškrinuta vrata. Nakon nekoliko sati palačinku bi trebali moći odlijepiti od silikonske podloge. Pazite da Vam se ne presuši.
Na palačinku stavite omiljeno voće Vašeg mališana i prelijte s preljevom od jagode ili maline koje ste prethodno malo izmiksali s malo meda. Zapravo najbolje da preljev od jagode stavite ispod palačinke, u nju i na nju a onda možete čak i neko neutralno povrće sitno nasjeckati pa neće ni skužiti…1:0 za mame!!

P.S Možete i dodati malo čokoladnog mousse od prethodnog dana i uspjeh zagarantiran. Jednom kada probate ove palačinke nećete požaliti, vrijedi se malo potruditi.

PETAK – Spaghetti od voća i povrća

Sastojci: 1 tikvica, 1 mrkva, 2 jabuke

Priprema: Na ribežu ili spiralizatoru napravite rezance ili spaghette od tikvica i jabuka. Spaghettama dodajte još svježeg voća i povrća i dodajte sljedeće sastojke koje ste umiješali u umak.

1 žlica bijelog ili svijetlo smeđeg laganog misa
2 žlice kikiriki namaza ili bademovog maslaca
1-2 žlice limuna
Par žlica vode i po potrebi meda

SUBOTA – PITA OD JABUKA 22 cm

Kora:
2 šalice oraha
1/2 šalice mljevenih badema
1 šalica namočenih datulja
1/3 šalice otopljenog kokosovog maslaca
3 žlice meda ili agave

Krema:
1/2 naranče
5 jabuka
1/2 šalice namočenih datulja
2 žličice cimeta
1/2 žličice muškatnog oraščića

Priprema:
Orahe i bademe usitnite u dobrom multipraktiku ili mlincu za kavu. Dodajte ostale sastojke da se sve dobro promiješa i isjecka u multipraktiku. Utisnuti u kalup od pite polovicu smjese, a drugu polovicu ostavite za kasnije. ( Najbolje bi bilo imati kalup koji se može razdvojiti). Staviti u frižider da se malo stisne.

Izmiksati sve sastojke za kremu u blenderu ili multipraktiku. Jabuke narezati na tanke ploškice. Izvaditi kalup i na nju položiti prvi sloj jabuka pa sa žlicom premazati kremu i tako barem 3-4 puta. Završiti sa drugom polovicom smjese nježno oblikujući i pritiskujući. Najbolje ostaviti u škrinji barem sat vremena kako bi ju lakše prebacili na tanjur za serviranje.
Ovu pitu možete raditi i sa marelicama.

NEDJELJA – FRANCUSKA SALATA

Sastojci:
1 šalica mladog graška
1 šalica mlade mrkvice
½ šalice pastrnjaka ili celera
1 kolerabe, 1 jabuka, 2-3 rotkvice i kukuruz po želji

Majoneza na sirov način:
½ šalice hladno prešanog nježnog maslinovog ili suncokretovog ulja
¼ šalice bademovog mlijeka
1 žlica limunovog soka
1 žlica senfa
1/3 žličice crne soli

Izmiksati sve sastojke sa štapnim mikserom. Ovo je mala količina za 3 osobe. Druga opcija je da na sirov kreker namažete domaću zdravu majonezu i povrće i klice, pa imate zdravi sendvič.

Želite li više ideja javite mi se na Facebook stranicu Green Chef Marijana Belošević on the road again

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije