Proizvodnja povrća na površinom ograničenom prostoru

Posljednjih nekoliko tjedana posvetila sam se povrtlarskim temama, od nabavke sjemena i repromaterijala potrebnog za sjetvu, pa sve do proizvodnje presadnica. Ako nemate na raspolaganju vrt ili kvadrat zemlje u sklopu okućnice koji bi pretvorili u vrtlarsku oazu, ne morate nužno odustati od vrtlarenja. U nekim slučajevima je za proizvodnju bilja dovoljno tek nekoliko centimetara kvadratnih, pa će za tako ograničeni tip zemljoradnje biti sasvim dovoljan balkon stambene zgrade ili prozorska daska.

Prošle godine na mojem balkonu je vladalo pravo malo povrtno carstvo od rajčice, paprike, salate,blitve, bamije, špinata, patliđana, krastavaca, rikule, vigna mahuna i rotkvice. Kao dodatan poticaj za one koji smatraju da se na ograničenom prostoru ne mogu uzgojiti lijepi plodovi, odabrala sam nekoliko fotografija od prošle godine koje zorno prikazuju urod pred berbu. Čak je i maca Kimi ponosno pozirala pokraj ubrane blitve 🙂

Ove godine planiram oplemeniti balkon i sa nekim voćnim vrstama, što ćete moći vidjeti putem objava na Facebook stranici Voćkarica&Vrtlarica.

Tako dugo dok ne porastu temperature i ne poveća se broj sunčanih sati neću obavljati sjetvu i sadnju na balkonu. Kada sjeme ili presadnicu stavimo u nepovoljne uvjete za rast i razvoj, riskiramo sa drastičnim zaostajanjem u rastu ili čak uginućem biljke.

Zato postoji plan B, odnosno proizvodnja u unutrašnjosti vlastitog doma. Postoje brojni priručnici koji sugeriraju kako u zatvorenom prostoru kuće ili stana možete proizvesti čak i tikvice ili krumpir, ali ja bih za početak preporučila nešto vrlo jednostavno. Kako se početkom proljeća kod mnogih manifestira proljetni umor, predlažem da probate proizvesti tzv. “zelene izbojke”. Zeleni izbojci su termin koji se danas često upotrebljava, a predstavlja biljčicu u fazi kotiledona. O hranidbenim vrijednostima proklijalog sjemena znali su već i drevni kineski moreplovci koji su na svoja putovanja nosili sjeme mungo graha, a tijekom putovanja bi konzumirali naklijalo sjeme i na taj način spriječili pojavu skorbuta (nedostatak vitamina C).

Proizvodnja zelenih izbojaka je vrlo jednostavna i ne zahtijeva velika ulaganja. Potrebna je plitka posudica, supstrat za sjetvu i sjeme. U specijaliziranim trgovinama postoje gotove mješavine sjemena, ali i vi sami možete kreirati mix prema vlastitom okusu. Najbitnije je da sjeme nije tretirano, a naklijavati se mogu mahunarke, kupusnjače, sjeme blitve, cikle, rotkvice, mrkve itd.


Za sjetvu i uzgoj možete upotrijebiti bilo koju plastičnu posudu, poželjno je da bude plitka i perforirana. Alumijska posudica mi služi kao podložak.


Sjeme se sije vrlo gusto i plitko se unosi u supstrat. Nakon sjetve supstrat se navlaži, a kako bi zadržali vlagu možete posudice omotati strech folijom. Posudice se stavljaju na prozorsku dasku kako bi biljkama osigurali potrebno dnevno svjetlo, a ukoliko se u blizini nalazi izvor topline kao npr. radijator dodatno će se ubrzati proces klijanja i nicanja.


Kada sjeme počne klijati folija se skida, a supstrat se zalijeva putem podloška. Samo nekoliko dana nakon sjetve (što ovisi o vrsti povrtnog sjemena) uzgojit ćemo biljčice spremne za konzumiranje.


Najlakše je izbojke porezati sa škarama. Mogu se čuvati u hladnjaku u staklenoj boci i do nekoliko dana. Konzumiraju se kao dodatak salatama, namazima, juhama, sendvičima…

Zdrave namirnice ne moraju biti nužno skupe i nepristupačne. Ponekad je rješenje za zdraviji i sretniji život na dohvat ruke 😉

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije