Ove tri stvari nikako nemojte činiti prije odlaska na počinak

San je esencijalni dio zdravog života, no unatoč tomu neki ga doživljavaju kao luksuz, vjerujući da time gube dragocjeno vrijeme. Drugi pak vjeruju da imaju problem s usnivanjem jer teško zaspe, a ujutro se bude umorni i očajni.

No, tako ne mora biti! Ako ne pijete kavu prekasno, ova tri razloga mogli bi biti uzrok vaše nesanice:

1. Temperatura u kući je pretopla

Dr. Aneesa Das, liječnica specijalizirana za san s državnog Sveučilišta u Ohiju “Waxner medical center”, kaže da ako je soba pretopla, može poremetiti ritam spavanja. “Bolje spavamo kad nam se tijela ohlade. Soba bi trebala biti što hladnija, no ne i neugodno hladna”.

2. Vodite ozbiljne razgovore o odnosu prije spavanja

Dok je provođenje kvalitetnog vremena s partnerom navečer jedna stvar, bračna terapeutikinja Melody Li preporučuju da izbjegavate razgovor o problemima u vezi koji se vjerojatno nećete riješiti prije nego što zaspete. Također nije dobro razgovarati o seksualnim problemima nakon neugodnog iskustva. Loš seks i loš san rezultirat će groznim rasploženjem. I vjerojatno će potrajati danima, zapravo. To naravno ne znači da probleme treba ignorirati, no treba birati vrijeme i mjesto za razgovor.

3. Provodite previše vremena za ekranom

Izbacite pametne telefone, tablete i televizore iz spavaće sobe. Plavo svjetlo ekrana utječe na mozak koji očekuje da će se tijekom noći odmoriti. Dr. Ninotchka L. Sigua s Instituta za spavanje s time se slaže. “Čuvajte ekrane izvan spavaće sobe i nemojte ih koristiti barem sat vremena prije nego što legnete u krevet”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije