Detoksikacija uz povrtne juhe, ribu, sokove, čajeve i grudanje

Mnogi su u danima blagdanskog obilja, okruženi masnom i slasnom hranom, izgubili mjeru. Jeli su i pili više nego što je organizmu potrebno, pa sad tijelu treba pomoći da se “očisti”, vrati u zdravu normalu, oslobodi od mučnina, nadutosti, mamurluka, osjećaja težine, ali i grižnje savjesti što smo bili lakomi i nezasitni, što nismo znali obuzdati tek.

Na sreću, nije to neki preveliki, neoprostivi grijeh za koji nema iskupljenja. Svojevrsna pokora u obliku detoksikacije lijek je i za tijelo i za dušu. Potrebno je samo krenuti te se zdravo i postupno riješiti brzinski nakupljenih kilograma i svih onih popratnih toksina koje smo unijeli u organizam. A da bismo to učinili, bit će nam dovoljno sedam dana.

Juhe i variva

– Tijekom tog tjedna, važno je naglasak staviti na vrstu i kvalitetu konzumiranih namirnica, a ne pretjeranu restriktivnost. Iznenadno gladovanje ili preskakanje obroka može dodatno usporiti metabolizam. Zato je najbolji način detoksikacije lagana mediteranska prehrana temeljena na cjelovitim žitaricama, obilju povrća i voća te ribi i niskomasnim mliječnim proizvodima. Kako bismo iz organizma isprali sve one toksine koji su se akumulirali pretjeranim blagovanjem, potrebno je u jelovnik uvrstiti što više juha i variva, i to prije svega onih nemasnih, pripremljenih primjerice od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupusnjača te korjenastog povrća. Jer, ovi saveznici jetre obiluju klorofilom, poznatim “čistačem jetre”, a kupusnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari – savjetuje nam nutricionistica doc. dr. Darija Vranešić Bender odmah nastavljajući kako neizostavni dio svakog detoksikacijskog programa čini i korjenasto povrće poput mrkve, cikle i celera, jer su upravo oni prava riznica nutrijenata za koje možemo reći da su “prijatelji jetre”. Osobito vitamina C i kalija.

Važno je naglasak staviti na vrstu i kvalitetu namirnica kojima se koristite, a ne pretjeranu restriktivnost

A za prehrambeni oporavak dobro će doći i topla crvena juha od rajčice, koja je odličan izvor snažnog antioksidansa likopena za koji je poznato da ima povoljan učinak na kolesterol. Jer, upravo su blagdanska slavlja razdoblje kada organizam ima “pune ruke posla” s povišenim masnoćama i kolesterolom pa je likopen dobrodošla pomoć za zdravlje srca i krvnih žila. K tome, nije zanemarivo da je upravo juha od rajčice znani borac protiv mamurluka.

Bez mesa i jaja

– Svakako treba pripaziti i na dovoljan unos tekućine, osobito izvorske i mineralne vode, a nije loša ideja posegnuti i za biljnim čajevima – čistačima organizma. Od voća prednost treba dati jabukama, kruškama i agrumima, grejpu recimo, jer obiluju pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi. Svakako bi trebalo uživati i u maštovitim povrtnim salatama – upućuje nas sugovornica, dodajući da se u detoksikacijskoj dijeti, kao izvori proteina, preporučuju i lagani obroci s ribom, mahunarke te niskomasni mliječni proizvodi.

Pritom napominje da se mesa i jaja privremeno posve odreknemo ili se u njihovoj konzumaciji razumno ograničimo. Naime, proteini ribe lakše su probavljivi od bjelančevina mesa i mlijeka. U svakodnevnu ljekovitu prehranu trebalo bi uvrstiti i fermentirane mliječne proizvode koji sadrže moćne probiotike, jer će oni ubrzati uspavanu, tromu probavu, ali i ojačati obrambenu sposobnost organizma, čija je važna uloga poslije blagdana osobito na kušnji.

– Iako su radikalne detoksikacije popularne, poput onih voćnim sokovima gdje se blagdanski prehrambeni grijesi pokušavaju isprati konzumiranjem voćnih sokova i ničeg više, trebalo bi ih izbjegavati. Naime, takvi detoksikacijski programi imaju vrlo nisku energetsku vrijednost, što dovodi do usporavanja metabolizma i lakog nakupljanja dodatnih kilograma jednom kada se vratite na uobičajenu prehranu.

Ipak, preporučuje se lagani dnevni jelovnik upotpuniti hranjivim napitcima na bazi voća i povrća koji se pripremaju u blenderu, a za postizanje željene konzistencije koristi se izvorska voda – savjetuje nutricionistica Vranešić Bender, dodatno ističući da takvi zdravi napitci svakodnevnu prehranu obogaćuju i osiguravaju antioksidansima, mineralima, vitaminima i brojnim biljnim tvarima s povoljnim djelovanjem na tjelesne detoksikacijske enzime.

Naravno, osim već spomenute vode, kao baza može se koristiti i tekući jogurt, mlijeko (zobeno, rižino, kokosovo i sojino) te voćni sokovi. Pritom se svakako treba sjetiti i na brojne dodatke i raznovrsne moćne začine koji obogaćuju okus i pridonose ljekovitosti. Stoga neka se u danima detoksikacije uvijek nađe i malo: đumbira, cimeta, kurkume, različitih prahova supervoća ili biljnih ulja (lanena, kokosova, maslinova…)

– A uz sladila, kao što su med ili agavin sirup, za završni dodir može se dodati malo preprženog i sjeckanog orašastog voća, sušeno voće ili sjemenke te zobene pahuljice – kazala je nutricionistica.

I na kraju, još nešto. Jako važno. Sve navedeno treba se upotpuniti fizičkom aktivnošću, kretanjem. Polusatnom šetnjom ili uravnoteženim vježbanjem. No, kada nas je priroda već podarila i divnom, prhkom zimskom bjelinom, zašto ne i čišćenjem snijega, grudanjem, sanjkanjem, skijanjem,. Eto zdravlja uz smijeh i veselje.

Hranjivi napici iz blendera

Osnovni recept za zelene smoothieje uključuje zeleno lisnato povrće poput sirovog špinata, kelja, blitve, celera, peršina i brokule, koje se kombinira s voćem poput naranči, kivija, jabuka, krušaka, banana te svježim ili smrznutim bobičastim voćem. Kako bi pak okus bio u ravnoteži, obično je omjer 40% lisnatog povrća i 60% voća.

Pazite na dovoljan unos tekućine

Svakako treba pripaziti i na dovoljan unos tekućine, ističe doc. Vranešić Bender, osobito izvorske i mineralne vode, a nije loša ideja posegnuti i za biljnim čajevima – čistačima organizma. Osim svestranog zelenog čaja koji ubrzava rad jetre, što pridonosi čišćenju organizma, pomoći će i čaj od koprive koji potiče izmjenu tvari.

Kako i što odabrati među voćem

I voće je sastavni dio čišćenja organizma. Prema preporuci doc. dr. Darije Vranešić Bender, od voća prednost treba dati jabukama, kruškama i agrumima, grejpu recimo, jer obiluju pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi.

Maštovite povrtne salate za oporavak

Svakako bi trebalo uživati i u maštovitim povrtnim salatama, napominje nutricionistica Vranešić Bender. One osiguravaju cijeli niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizmu, jačaju obrambenu sposobnost tijela i iz organizma izbacuju otrove.

Salate začinite kvalitetnim ekstradjevičanskim maslinovim uljem.

Ništa bez fizičke aktivnosti

I uz sve savjete koje donosi nutricionistica, od prehrane do napitaka, svakako valja istaknuti još jednu važnu kariku u čišćenju organizma. A to je fizička aktivnost, bilo da je riječ o umjerenom, uravnoteženom, vježbanju ili o laganim šetnjama koje moraju trajati minimalno pola sata. Vremenske prilike donose i neke nove mogućnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije