Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
U nadi da se otrijezne mnogi posegnu za kavom, ali miješanje kofeina i alkohola nije nimalo zdravo
Ilustracija

ISTRAŽIVANJA OTKRILA

U nadi da se otrijezne mnogi posegnu za kavom, ali miješanje kofeina i alkohola nije nimalo zdravo

Nakon alkohola osjećate se jako umorno i tijelo je usporeno, pa nalet energije koji će pružiti kava u tom trenutku nije dobra stvar.

Nakon burne noći u kojoj se ispijao alkohol mnogi posegnu za šalicom kave u nadi da će tako smanjiti mamurluk ili se čak otrijezniti do kraja, ali mnoga istraživanja pokazuju da to baš i nije tako, a miješanje kofeina i alkohola može povećati rizik od nesreća i ozljeda.

Kada alkohol dospije u krv osjećate se uzbuđeno i to traje otprilike sat i pol, ali nakon toga naglo nastupi umor. Kako bi se riješili tog osjećaja, ljudi vole popiti šalicu kave jer kofein ponovno 'podiže'. Bez obzira na to što sada opet imate energije, ne znači da ste se otrijeznili, piše BBC.

Još uvijek je alkohol prisutan u krvi, a samim time smanjene su kognitivne funkcije - cijeli osjećaj pijanstva proći će tek kada jetra apsorbira sav alkohol i kada se isti razgradi u organizmu. Stručnjaci upozoravaju da kava u ovom procesu nema nikakav pozitivan učinak. Zbog koronavirusa jedemo manje čokolade i više kupujemo domaće kekse i vafle.

Naprotiv, mnoga istraživanja otkrila su da miješanje alkoholnih pića i kofeina nije nikako dobro. Jedno istraživanje pokazalo je da se tako izlažete većem riziku od nesreća i ozljeda. Uz to, zbog kofeina možete piti više alkohola - kava poništava umor, pa mislite da možete još piti, a zapravo ste već prilično pijani. 

Stoga, ako se napijete, nemojte posegnuti za kavom, već odite u krevet i dobro se naspavajte, to je jedino rješenje koje uistinu funkcionira.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!