Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Napravite ghee maslac kod kuće: Pomaže pri mršavljenju i zaglađuje kožu
Ilustracija

ZDRAVO I FINO

Napravite ghee maslac kod kuće: Pomaže pri mršavljenju i zaglađuje kožu

Postoji puno bolja i zdravija verzija maslaca koja se može kupiti u trgovini zdrave hrane, ali i napraviti samostalno kod kuće.

Pročišćeni maslac naziva 'ghee' dobiva se na vrlo jednostavan način - prokuhavanjem običnog maslaca na niskoj temperaturi. Mnogi ljudi odmah pitaju kako je to zdravija verzija kad je isto u pitanju maslac.

Poanta je da se termičkim obrađivanjem ukloni voda i krute mliječne tvari (njih odstranite žlicom s površine tijekom kuhanja). Dobivena smjesa odnosno ghee može se čuvati na sobnoj temperaturi i neće se pokvariti. 

Ovu alternativu možete zaista koristiti svakodnevno - pirjati jela, kuhati variva, rižu, a s njim možete napraviti i jako ukusne, a zdrave kokice. Dvije žličice u hrani tijekom dana izuzetno dobro balansiraju cijeli organizam.

Uz ovaj recept, kruh vam mora uspijeti: Poboljšava probavu jer sadrži maslačnu kiselinu koja održava crijevnu floru zdravom, pomaže pri mršavljenju i odličan je izvor zdravih masti. Također smanjuje rizik od srčanih bolesti, a jedan način uporabe posebno oduševljava žene - ghee je, naime, prirodni 'borac' protiv dehidracije kože. Ona postaje mekša, elastičnija, sjajnija i djeluje mlađe. 

Vodeći se ovim receptom napravite vlastiti ghee kod kuće: Maslac narežite na pravokutnike i stavite u posudu na laganu vatru. Nije potrebno miješati, samo pustite da se skroz otopi. Ono što je bitno jest da svako malo žlicom maknete sloj koji se stvara na površini. Kuhajte sve dok se ta pjenica ne prestane stvarati. Ghee je gotov onda kada maslac postane prozirna tekućina. Ugasite vatru, ostavite da se ohladi, a onda ga procijedite gazom i ulijte u staklenku. Čuvajte na sobnoj temperaturi. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!