Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
DOBRE VIJESTI Odrastanje sa psom može poboljšati zdravlje, ali i sreću djeteta
Pixabay

pozitivan utjecaj

DOBRE VIJESTI Odrastanje sa psom može poboljšati zdravlje, ali i sreću djeteta

'Djeca koja ranije dođu u kontakt sa psima imaju manje respiratornih zaraznih simptoma i bolesti, posebno upale uha i piju manje antibiotika'

U svim fazama života vlasnika, kućni ljubimci mogu ispuniti vrlo različite uloge; dok bi zajedništvo mogla biti temeljna tema života s kućnim ljubimcima, dijeljenje života sa životinjom može imati veći, specifičniji utjecaj ovisno o dobi i potrebama. 

Psi su vrlo simpatična bića - razvijaju duboku povezanost sa svojim vlasnicima, često nas uče druženju i ljubavi, više nego što smo ikad to očekivali.  Ali psi pokazuju i posebnu privrženost djeci, otići će i kilometrima dalje kako bi ih zaštitili pod svaku cijenu. I sada, istraživanje sugerira da odrastanje sa psom može imati opipljiv, pozitivan utjecaj na dječje zdravlje i sreću, piše miss7mama.

Prema studiji koju je provela Američka akademija za pedijatriju, djeca koja žive u kućama sa psima (i mačkama) zdravija su na više načina: "Čini se da djeca koja ranije dođu u kontakt sa psima imaju manje respiratornih zaraznih simptoma i bolesti, posebno upale uha i manje antibiotika". Suživot sa psima jača otpornost na infekcije - a sličan rezultat je i kod kućnih mačaka. "Mačke su također pokazale zaštiti učinak na dojenčad, ali ne tako snažno kao psi". 

Slično tome, istraživanje Odjela za pedijatriju Sveučilišta Wisconsin utvrdilo je da "izloženost pasu u dojenačkoj dobi - posebno u vrijeme rođenja - može zapravo utjecati na dječji imunološki razvoj i umanjiti vjerojatnost određenih alergijskih bolesti“, poput ekcema i astme, piše miss7mama.

Pored dobrobiti za fizičko zdravlje, rana socijalizacija sa psima može pomoći djeci da nauče o njezi i samilosti te razvijaju empatiju i odgovornost te suosjećanje za živa bića. Što se tiče sreće i mentalnog zdravlja, vjeruje se da životinje poboljšavaju emocionalno blagostanje vlasnika i smanjuju vjerojatnost stresa i tjeskobe - čak i kod djece. "Imati psa za kućnog ljubimca povezano je sa smanjenom vjerojatnošću tjeskobe u djetinjstvu", zaključuju u istraživačkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Svi ovi nalazi opravdavaju daljnje istraživanje, ali stvaraju obećavajući slučaj za pozitivne učinke koje kućni ljubimac ima i na najmlađe vlasnike. Ako ste odrasli s voljenim ljubimcem iz djetinjstva, velike su šanse da već znate da je to istina.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!