oprezno

Ove namirnice biste trebali izbjegavati na putovanju

Od trenutka kada dođete na aerodrom izloženi ste većem riziku od infekcija i bolesti nego inače.

Razboljeti se tijekom putovanja može uništiti vaš dugo planirani
izlet i užitak ili posao. Kada gledate jelovnik pokušavajte
izbjeći sljedeće namirnice kako se ne biste otrovali, piše
msn.com.

1. Salata

Sirovi proizvodi, nekuhani i salate mogu sadržavati kontaminante
i mikroorganizme. Voće i povrće koje se mora oguliti kao banane i
mango su sigurniji. Lisnato povrće rijetko se opere dobro, pa bi
ga trebali izbjegavati.

2. Školjke

Jedini sigurni način za jedenje školjki je da ih skuhate sami i
da ih kupujete kod provjerenog prodavača. Izbjegavajte sirove
školjke pogotovo jer vam mogu uništiti odmor iz snova. 

3. Hladna pića

Kao što je salata puna kontaminanta tako su i hladna pića odnosno
led koji ih hladi. Puno restorana koriste istu vodu za pranje
salata i za pravljenje leda, a ona je i više nego prljava.

4. Nepasterizirani mliječni proizvodi

Konzumiranje mliječnih proizvoda može biti izazovno u određenim
zemljama kada ne možete znati je li proizvod pasteriziran ili
ne.  Prema podacima Uprave za hranu i lijekove,
nepasterizirani mliječni proizvodi imaju 150 puta veću
vjerojatnost da će prouzročiti bolest koja se prenosi hranom.
Rizik se posebno odnosi na mlijeko i meke sireve.

5. Meso divljači

Egzotične zemlje jedu puno više vrsti mesa odnosno životinja od
nas i koliko god želite nešto od toga isprobati, nemojte. To se
odnosi na meso divljih šumskih životinja poput šišmiša, majmuna,
gorila, čimpanzi, krokodila, slonova i glodara afričkih zemalja.
Zdravstveni rizik uglavnom se odražava oko moguće izloženosti
krvi ili drugim tekućinama zaražene životinje. Meso bi moglo
dovesti do opasnih bolesti poput ebole i teškog akutnog
respiratornog sindroma, ističu u Centrima za kontrolu i
prevenciju bolesti. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije