Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Znate li kako razlikovati želučanu virozu od trovanja hranom?
Ilustracija

velike sličnosti

Znate li kako razlikovati želučanu virozu od trovanja hranom?

Imaju iste simptome, pa je nekada teško odrediti o čemu se radi, ali postoji jedna glavna razlika...

Bolesti želuca uglavnom su prouzrokovane virusima i bakterijama, a simptomi su najčešće povraćanje, mučnina i bol u trbuhu. Najčešće tri bolesti želuca uzrokovane su noravriusom, rotavirusom i adenovirusom. 

Ti virusi često kratko traju jer ih tijelo samo preboli, ako je imunološki sustav zdrav. Dok baketrijske bolesti želuca traju nekoliko dana, a u borbi protiv njih potrebni su antibiotici.

S druge strane do otrovanja hranom dolazi kada osoba pojede neprikladnu hranu, popije zagađenu vodu ili se samo nalazi blizu osobe, prostorije ili područja koje je zaraženo.

Kao i kod gripe, simptomi su povraćanje, bol u trbuhu i mučnina. Hrana ili voda mogu biti zagađene bakterijom, virusom, parazitom ili kemikalijom, a nekada čak može biti i prenesena zrakom.

Glavna razlika je u vremenu početka bolesti. Trovanje hranom svoje simptome pokazuje nakon samo nekoliko sati od konzumacije, dok želučanim virozama treba dan ili dva kako bi se pokazale. 

 Oboje se liječi s puno tekućine, odmora i lagane, nezačinjene hrane. Također je vrlo važno paziti na druge simptome kako se stanje ne bi pogoršalo. Ako osjetite dehidraciju, vrtoglavicu ili brzo kucanje srca, vrijeme je da posjetite liječnika. No, u pravilu trebali biste ozdraviti samostalno, prenosi shape.com.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!