Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Studija pokazala: Djeca jedinci imaju veći rizik da budu pretila
Ilustracija

roditelji, oprez

Studija pokazala: Djeca jedinci imaju veći rizik da budu pretila

Znanstvenici pozivaju nutricioniste da pomognu obiteljiam s malom djecom definirati plan prehrane...

Prema nedavno objavljenoj studiji u časopisu Journal of Nutrition Education and Behavior djeca koja odrastaju bez braće i sestara češće su pretila, od djece koja nisu jedinci.

Znanstvenici su zatražili od majki da vode dnevnike prehrane svojih mališana te odgovore na upitnik o prehrani i tjelesnoj aktivnosti u obitelji, kako bi odbili uvid u prehrambene navike ispitanika. Osim majki, u istraživanju su sudjelovali i učitelji koji su u školi pratili što i koliko djeca pojedu. 

Otkrili su da se djeca jedinci lošije hrane od ostale djece, a imaju i objašnjenje za to.

'U obiteljima s više djece veća pažnja pridaje se planiranju obroka i jede se kod kuće, što znači da se konzumira manje brze hrane', objašnjava autorica studije Chelsea L. Kracht. 

'Jedinci su nekako više izloženi hrani, a manje fizički aktivni jer se nemaju s kim igrati. Teško točno reći zbog čega su jedinci pretili. Znanstvenici nastoje odgovoriti na ovo pitanje', zaključuje pedagoginja Natalie Muth. 

Njihov idući korak je otkriti kako dinamika kućanstva utječe na na djetetove prehrambene navike, tjelesnu aktivnost, san i ostale faktore koji pridonose pretilosti. 

'Nutricionisti moraju uzeti u obzir utjecaj obitelji, braće i sestara kako bi isplanirali jelovnik za obitelji s malom djecom. Mora se pomoći djeci i obiteljima uspostaviti zdrave prehrambene navike', naglašava za portal Mbg autorica studije.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5957

Reci što misliš!