Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Psiholozi objasnili zašto ne možemo zaboraviti prvu ljubav
Ilustracija

fenomen

Psiholozi objasnili zašto ne možemo zaboraviti prvu ljubav

Čini li vam se kao da vam vaša prva ljubav, bez obzira koliko davno to bilo, često prođe mislima? Imamo objašnjenje...

Bez obzira na to koliko je vremena prošlo i koliko smo partnera promijenili, ponekad jednostavno ne možemo zaboraviti prvu ljubav. Kad se prvi put zaljubilo osjećaji su izuzetno intenzivni i sasvim novi. Prema stručnjacima za veze, to je razlog zašto su prve ljubavi nezaboravne.

'Prve ljubavi su najčešće vrlo jake emocionalne povezanosti. U mnogim slučajevima, dogode se prije nego što se logički dijelovi mozga potpuno razviju i dok hormoni u tijelu divljaju. To stvara gotovo pretjeranu emotivnu vezu kroz otpuštanje kemikalije oksitocina, istog spoja koji veže majke i djecu', otkrio je David Bennett, savjetnik i stručnjak za veze za Bustle.

Oksitocin je poznat i kao hormon ljubavi. Pomaže povezati ljude, potiče nas da se otvaramo drugima i smanjuje bilo kakvu želju za odvajanjem.

'Prve ljubavi su jednostavne, ali snažne', dodaje Bennet, a psihijatrica Amy Ricke tvrdi mozak pamti.

Naime, kad se zaljubimo prvi put, niz spojeva poput dopamina, oksitocina i serotonina 'preplave' mozak. Ove kemikalije uzrokuju da se osjećamo dobro, uzrokuju euforiju.

'Upravo zato su prve ljubavi iskustva koja u mozgu ostaju potpuno svježa. Često ih je jednostavno nemoguće zaboraviti zbog onoga što takva sjećanja bude u nama', objasnila je Ricke. 

Osim toga, prva ljubav uvelike utječe na sve naše ostale veze tvrde psiholozi. Naime, prvi put učimo kako se želimo osjećati i na koji način nas netko želi. Čak i nakon prekida učimo što znači imati slomljeno srce.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da prva ljubav ne mora biti ona najbolja i najdublja ljubav.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!