VOĆKARICA&VRTLARICA Uzgoj agruma u posudama

U zimsko vrijeme kada haraju gripa i prehlada uglavnom se preporuča konzumacija agruma koji se smatraju jednim od najboljih saveznika za ljudsko zdravlje zbog relativno visokog sadržaja vitamina C u sastavu ploda.

Dnevne potrebe vitamina C iznose od 30 do 60 mg, a za posebne skupine kao što su sportaši, pušači, trudnice i dojilje preporuča se dnevni unos od čak 100 mg. Smatra se da jedan srednje razvijen plod limuna sadrži 30 mg vitamina C što bi bio dostatan dnevni unos za odraslu osobu prosječnih potreba.

Vitamin C je jedan od najznačajnijih antioksidansa, a njegova funkcija je neutralizacija slobodnih radikala koji se dovode u vezu sa razvojem karcinoma, pospješivanjem procesa starenja, kardiovaskularnim, infektivnim i mnogim autoimunim bolestima. Pokušajte uvesti u dnevnu rutinu ispijanje 0.5 litara vode sa sokom pola cijeđenog limuna na tašte i uskoro nećete moći niti zamisliti drugačiji početak dana.

Međutim, kada je riječ o ostacima pesticida u voću najčešće se u tom kontekstu spominju upravo agrumi s obzirom da je uobičajena praksa da se nakon berbe njihova kora tretira fungicidima kako bi se održala svježina i spriječilo truljenje plodova za vrijeme dužeg transporta i skladištenja. Naravno, takva kora nije za jelo što se i redovito navodi na deklaraciji pojedinačnog pakiranja, no kada je riječ o rinfuzi vrlo često ne nalazimo jasne i vidljive deklaracije uz robu.

Vjerujem da je većina vas vrlo oprezna kada je riječ o korištenju kore limuna kod pripreme kolača. Čitajte deklaracije na proizvodima, a ako one nisu jasno izložene tražite od trgovaca informacije o robi.

Da ne bismo bili zakinuti za prekrasnu aromu kore limuna ili izbjegavali konzumaciju plodova agruma zbog straha od ostataka pesticida, riješenje je u kupovini proizvoda sa ekološkim certifikatom ili proizvodnji vlastitih plodova agruma. Za one koji žive na jugu Dalmacije nije problem proizvesti dovoljno agruma za vlastite potrebe, no ako živite na kontinentu ograničeni ste isključivo na uzgoj agruma u zaštićenom prostoru ili u posudama koji u većini slučajeva daje skromne prinose.

Međutim, kako je trend uzgoja vlastite hrane i uzgoj u posudama u znatnom porastu, tako se i sve više agruma sadi na područjima na kojima ne postoje prirodni uvjeti za uzgoj. Za sve one koji planiraju sadnju i uzgoj agruma u posudama pripremila sam seriju članaka sa savjetima i osnovnim informacija, a za sve one koji već imaju svoj primjerak u uzgoju nadam se da će dobiti odgovore na neke nedoumice.

Plod kumkvata iz vlastite proizvodnje.

Prilikom planiranja uzgoja agruma morate voditi računa o agroekološkim uvjetima uzgoja, a to su toplina, svjetlost, vlaga zraka i tla, dok se uvjeti tla odnose na supstrat koji se nalazi u posudi. Agrumi su toploljubive biljke što znači da za njihov nesmetani rast i razvoj treba osigurati dovoljne količine topline. Naravno da su potrebe za toplinom različite ovisno o dobu godine i fazi rasta, ali kao najkritičniji period istaknula bih razdoblje niskih temperatura u zimskom dijelu godine i nenadanu pojavu mraza početkom jeseni i krajem proljeća.

Najosjetljiviji na hladnoću su plodovi koji stradaju na temperaturi od -3 °C, zatim jednogodišnji izboji i lišće na -6°C dok na temperaturi od -8°C strada čitavo stablo. Ipak, te podatke ne treba uzimati zdravo za gotovo s obzirom da otpornost agruma na hladnoću ovisi o više faktora, a to su: kondicija biljke (zdrava i dobro ishranjena stabla su otpornija na hladnoću u odnosu na biljke koje su opterećene bolestima/štetnicima i nemaju dovoljno pristupačnih hranjiva), faza razvoja (u vrijeme intenzivnog porasta biljke su osjetljivije na hladnoću nego u stadiju mirovanja), sorta i podloga (agrumi cjepljeni na podlogu trolisne naranče Poncirus trifoliata otporniji su na hladnoću do 3°C) i vrijeme trajanja nepovoljnih uvjeta (najveća oštećenja se javljaju ako negativna vrijednost temperature potraje kroz duži period).

Optimalna temperatura za rast i razvoj agruma je 17 °C, a kretanje vegetacije tj. izlazak iz prisilnog zimskog mirovanja odvija se kada su temperatura zraka i tla nekoliko dana iznad 9°C. Temperature iznad 25 °C negativno utječu na rast i razvoj biljaka, a posebno se to odnosi na period razvoja cvjetnih pupova i cvatnje kada previsoke temperature dovode do opadnja pupova i cvjetova. Idealno je kada nema velikih odstupanja između temperature tla i zraka, pa vodite računa o tome da prilikom zalijevanja biljaka ne koristite prehladnu vodu.

Iz navedenih podataka o minimalnim potrebama agruma za toplinom razvidno je da mi iz sjevernih krajeva moramo u hladnijem dijelu godine agrume spremati u zatvoreni prostor. A kakav bi trebao biti prostor u kojem se čuvaju agrumi tijekom zime, te kako utječu vlaga i svjetlost na rast i razvoj agruma slijedi u sljedećem blog postu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije