Vijesti / VIKEND U SLOVENIJI
VIKEND U SLOVENIJI
DANI KULTURNE BAŠTINE Od 23. rujna do 8. listopada posjetite Moravske Toplice i upoznajte prekmursku tradiciju

VIKEND U SLOVENIJI

DANI KULTURNE BAŠTINE Od 23. rujna do 8. listopada posjetite Moravske Toplice i upoznajte prekmursku tradiciju

Moravske Toplice mjesto je koje nikada ne spava, baš kao što i priliči jednom pravom turističko-termalnom raju. Ovdje događanja nikada ne nedostaje, bilo da ste stalni posjetitelj ili planirate posjetiti ovo čarobno mjesto u budućnosti. Donosimo vam program događanja u rujnu i listopadu kako biste u potpunosti iskoristili svoj boravak u Moravskim Toplicama i doživjeli sve što imaju u ponudi.

Moravske Toplice domaćin su različitim događanjima tijekom cijele godine, a posebno se to odnosi na Dane europske kulturne baštine u Moravskim Toplicama koji počinju 23. rujna a završavaju 8. listopada. Osim brojnih edukativnih programa o baštini rodnog kraja, uključena su i razgledavanja, posjeti zanimljivim mjestima, radionice, prezentacije, te poznata tradicionalna prekmurska kulinarika. 

S ponosom čuvaju i njeguju bogatu tradiciju ovog kraja, koja se odražava kroz lokalna događanja koja organiziraju članovi različitih udruga iz općine Moravske Toplice, ali i brojni drugi talentirani izvođači. Ovdje se tradicija ne zaboravlja, već se slavi kroz raznovrsne turističke manifestacije koje će obogatiti vaš boravak.

Nemojte zaboraviti na njihove lokalne elemente nematerijalne kulturne baštine koji dodaju poseban šarm svakom događanju. Pravi duh ovog mjesta osjetit ćete uživajući u prekmurskoj kuhinji i istražujući lokalnu kulturu.

Bez obzira na vaš razlog posjeta, Moravske Toplice su uvijek spremne da vam pruže nezaboravno iskustvo. Dođite i istražite sve što imaju za ponuditi i budite dio njihove priče, jer ovdje svaki trenutak vrijedi iskusiti.

PROGRAM

DANI EUROPSKE KULTURNE BAŠTINE: Otvorena vrata kulturne baštine u općini Moravske Toplice 2023.

TIC Moravske Toplice s ponosom se pridružuje ovogodišnjem Danu europske kulturne baštine. "OTVORENA VRATA BAŠTINE U OPĆINI MORAVSKE TOPLICE" trajat će od 23. rujna do 8. listopada 2023.

Tijekom ove izvanredne manifestacije, 20 različitih ponuđača s područja općine Moravske Toplice predstavit će svoje jedinstvene aktivnosti. Cilj je aktivno uključiti posjetitelje te im omogućiti individualno doživljavanje bogate kulturne baštine ovog područja.

Slijedi pregled jednodnevnih aktivnosti na kojima posjetitelji mogu sudjelovati od četvrtka do nedjelje u mjesecu rujnu.

Dobrodošli na rujansku tržnicu - posjetite lokalne dobavljače, uzgajivače, prerađivače i poljoprivrednike na rujanskoj turističkoj tržnici u Moravskim Toplicama – od 17 do 20 sati

23. rujna 2023.

  • istražite Lončarsko selo Filovci i upoznajte prekmursku arhitekturu i povijest lončarstva te poslušajte zanimjive lončarske priče (vođeni program od 11 i od 15 sati)

  • razgledajte Magdinu hižu, panonsku „cimpračo“ sa slamnatim krovom i upoznajte panonsku graditeljsku baštinu  (od 13 do 14 sati)

24. rujna 2023.

  • posjetite radionicu izrade čokoladnih pralina u Hiši Tara u Moravskim Toplicama (od 10.30, 12, 13:30 i 15 sati)

  • upoznajte život pčela i poslušajte Medene priče, zavirite u svijet pčelinje obitelji, posjetite medeni vrt i pčelinjak te upoznajte i kušajte različite pčelinje proizvode (između 13 i 15 sati)

29. rujna 2023.

  • sudjelujte u stručnom vodstvu po evangelističkoj crkvi uz čitanje na prekmurskom dijalektu  kako bi se očuvala prekmurska nematerijalne kulturna baština  (audio format) u 16.30 sati
  • predstavljanje knjige Prekmurščina kinč predragi – očuvanje prekmurske kulturne baštine u zvučnom i pisanom obliku  (u 18 sati)

30. rujna 2023.

  • izradite svoju prvu čokoladnu pralinu i pogledajte prikaz izrade čokolade na Danu otvorenih vrata čokoladarnice Passero u Tešanovcima (u 10 i u 12 sati)

1. listopada 2023. 

6. listopada 2023.

  • radionice na kojima možete izraditi svoje prvo medenjakovo srce te isprobajte proizvode od meda kod Medičarstva Celec u Ratkovcima (od 10 do 15 sati)
  • obnovite znanje na predavanju na Eko imanju Kocljevina u Prosenjakovcima (od 9 do 15 sati)
  • predstavljanje knjige Prekmuski pisker koja spaja domaću tradiciju lončarstva i kulinarskih običaja s receptima na kmetiji Camplin u Bogojini (od 16.30 sati)

7. listopada 2023.

- obilazak Časarovog mlina u Berkovcima koji se smatra tehničkim spomenikom Republike Slovenije (između 11 i 15 sati)

8. listopada 2023.

- upoznajte raznolike biljne i životinjske vrste na Putu po Močvari na stazi u Lončarovcima (u 11 sati)

VAŽNO: Posjetitelji svoj dolazak najavlju izravno izvođačima ili ponuđačima najkasnije dan prije izvedbe. Kontakti pružatelja usluga te svi datumi i lokacije navedeni su u LETKU.

TURISTIČKE INFORMACIJE

TIC Moravske Toplice, nalazi se u samom centru Moravskih Toplica i otvoren je tijekom cijele godine. U neposrednoj blizini romaničke crkve nalazi se Poslovnica TIC Selo, a preporuka je da posjetite i Poslovnicu Bike Center Moravske Toplice.

TIC Moravske Toplice, Kranjčeva 3, 9226 M. Toplice

www.visitmoravsketoplice.com

E. info@moravske-toplice.com

FB @TIC.MoravskeToplice

IG: @moravsketoplice

Za detaljne informacije o svim zanimljivostima regije Pomurje potražite na Facebook stranici Visit Pomurje ili na njihovoj internet stranici Visit Pomurje

Najnovije

Reci što misliš!