ODMORA NIKAD DOSTA – KRENITE PREKO MOSTA

U SAMOM SU CENTRU GRADA Sedam varaždinskih sretnih kutaka

Zaljubiti se u Varaždin već na prvi pogled nije ništa neobično. A što ga duže promatrate i više istražujete činit će vas sretnijim.

Otkrivamo vam sedam varaždinskih sretnih kutaka koje možete pronaći u središtu grada.  

1.Krinolina ljubavi
Zaključati svoju ljubav lokotom, kao simbolom nade u trajnost ljubavi, možete na mnogim romantičnim mjestima diljem Europe, ali samo u Varaždinu ti lokoti postaju dio umjetničke instalacije. Potražite u povijesnoj jezgri Krinolinu ljubavi, ne zaboravite ponijeti lokot, sudjelujte u kreiranju instalacije i u Varaždinu – zaključajte svoju ljubav i dajte joj time neki novi smisao. 

2.Grgurov palac
U Hrvatskoj postoje čak tri skulpture Grgura Ninskog, hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a onaj prvi, originalni brončani kip biskupa nalazi se baš u Varaždinu. Legenda kaže da za sreću treba dotaknuti palac Grgura Ninskog i zaželjeti želju. Zato Varaždinci već desetljećima glancaju Grgurov palac koji je od milijunskih želja već izlizan. Kažu i da su se mnoge želje i obistinile. Legenda? Praznovjerje? Najbolje da sami provjerite! 
3.Anđeli na ramenu
Teško je reći odakle i otkad, ali prema legendi Varaždin je grad u kojem spavaju anđeli. Podignite pogled prilikom šetnje – bucmasti, nasmijani, ponegdje i nestašni anđeli nalaze se skriveni u prozorima, ispod krovova te u jednom, gotovo tajnom prolazu u srcu Varaždina. Da vam malo pomognemo, taj čarobni prostor, poznat kao Anđelinjak, skriven je na Franjevačkom trgu. Potražite ga, jer anđeli donose sreću i radost. Zavirite obavezno i u jedinstveni Muzej anđela.
4.Kralj na jedan dan
U prvom gradu u Hrvatskoj sa statusom slobodnog kraljevskog grada, koji se već više od 800 godina ponosi svojim građanskim slobodama, svatko se, barem na trenutak, može osjećati kao kralj Ili kraljica. Potražite kraljevski tron u Uršulinskoj ulici, sjednite na prijestolje, pripremite mobitele i fotoaparate, nabacite osmijeh i pokažite se svijetu u kraljevskom svijetlu. I ne zaboravite, ako nije na društvenim mrežama – kao da se nije ni dogodilo. 
5.Gušti za nepce
Jednostavno, a opet čarobno? Sve to skriva se u tri riječi: klipić, slastice i pivo. Varaždinski klipić simbol je Varaždina, a tajna njegove popularnosti leži u jednostavnosti. Recept je zaštićen i zato nije svaki klipić – varaždinski klipić. 
Ako vam je od slanog draže slatko, u svoj plan obilaska upišite kavanu Groficu Maricu, kultno mjesto na središnjem gradskom trgu. Istoimena torta nadahnuta razdobljem Habsburga oduševit će vas, a u originalnom pakiranju može postati i slatki suvenir. Ako ste više skloniji slasticama s pomakom, otkrijte prava mala remek djela okusa i izgleda. A samo u Varaždinu, i nigdje drugdje na svijetu, možete probati Barokno pivo, festivalsko piće slavnih Varaždinskih baroknih večeri. Svojim okusom prošlosti, Barokno pivo je stvoreno kako bi prizvalo starinske pivarske tradicije u duhu modernog craft pokreta i ponudilo nove gušte pivoljupcima. 

6.Kava s pogledom 
Kavica u Varaždinu je ritual. Svetinja vikenda. Možete li zamisliti bolji početak dana od kavice na trgu s najljepšim pogledom u gradu? Trg Miljenka Stančića, srce starog Varaždina, obrubljeno raskošno razigranim pročeljem palače Sermage, građanskim kućama s pogledom na Kulu stražarnicu i moćne, nezamislivo lijepe zidine Starog grada, oduzima dah između svakog gutljaja.  

7.Nekad bilo, danas se spominjalo
Zadužen generacijama predanih zanatlija koji su ga gradili, razvijali i obnavljali, jedan mali dio te sjajne, slavne i bogate tradicije Varaždin predstavlja na Trgu tradicijskih obrta. Klobučar, kovač, pčelar, obućar i keramičarka u poviješću inspiriranom okruženju malog trga ispred Uršulinske crkve pokazat će vam što i kako rade. Zavirite u njihove kutke i ne zaboravite iskovati novčić – za sreću! 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije