ODMORA NIKAD DOSTA – KRENITE PREKO MOSTA

KAO IZ BAJKE Legende dvorca Trakošćan i ljepota lepoglavske čipke

Vizure varaždinskog kraja nezamislive su bez panorame dvorca Trakošćan, a tamošnja nematerijalna kulturna baština bez neprocjenjivo vrijedne lepoglavske čipke. Blizina lokacija na kojima se nalaze omogućuje vam da ih posjetite i razgledate u jednome danu.

Dvorac Trakošćan mnogi smatraju najljepšim u Hrvatskoj. Prema legendi na mjestu današnjeg dvorca u davna je vremena stajala osamljena utvrda okružena nepreglednim gustim šumama. Vjeruje se kako su tom dobro utvrđenom citadelom na uzvisini upravljali Tračani, pa neki drže kako je upravo po tome Trakošćan dobio ime. Drugi su mišljenja kako Trakošćan svoje ime ima zahvaliti njemačkim vitezovima Drachenstein, koji su nekada gospodarili tim područjem. Zanimljivo je da obje priče o nastanku Trakošćana možemo dovesti u vezu sa legendom o zmajevima koja podsjeća na nama dobro poznatu priču o čakovečkom pozoju.

>> KAO IZ BAJKE Legende dvorca Trakošćan i ljepota lepoglavske čipke

Osim što u svojoj povijesti skriva i druge slične tajne, Trakošćan brojne turiste privlači prekrasnim parkom, romantičnim jezerom te iznimno sačuvanom izvornom unutrašnjošću brojnih soba od viteške i lovačke dvorane, glazbenog salona, ateliera slikarice Julijane Drašković do zbirke oružja s primjercima od 15. do 19 stoljeća, dvorskom kuhinjom i tamnicom zbog čega je jedno od najposjećenijih izletničkih mjesta kontinentalne Hrvatske.

Na putu do Trakošćana obavezno se zaustavite u Lepoglavi. U ovom pitomom kraju djelovalo je najstarije hrvatsko sveučilište, a crkve koje okružuju Lepoglavu freskama je ukrasio najpoznatiji hrvatski barokni slikar Ivan Ranger, koji je oslikao i crkvu Sv. Jeronima u Štrigovi.

Osim kulture i obrazovanja, Lepoglava je poznata i po izradi čipke. Tradicija čipkarstva primjer je kulture koja pogađa bit krajolika kojemu je pridodana. Njezino postojanje povezuje se s kulturom pavlina dok se vještina pravljenja “klapane čipke” održala zahvaljujući čipkarskoj školi osnovanoj početkom 20. stoljeća. Svake godine u Lepoglavi se tijekom rujna održava najveći i najznačajniji čipkarski festival u Europi Međunarodni festival čipke koji donosi ljepotu čipki iz raznih krajeva svijeta među kojima i jedinstvene lepoglavske čipke. Neprocjenjiva vrijednost tradicije čipkarstva u Lepoglavi potvrdu svog značaja dobila je prije desetak godina uvrštavanjem na UNESCOV-u listu nematerijalne kulturne baštine.

Sve dodatne informacije potražite u:

Galeriji lepoglavske čipke, Hrvatskih pavlina 7, Lepoglava, Tel: + 385 (0)42 770 427
www.lepoglavska-cipka.hr 

Dvor Trakošćan
Tel: +385(0)42 796 281
www.trakoscan.hr 
dvor@trakoscan.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije