Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
Prigodnom svečanošću obilježen Dan oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije
Varaždinska županija

sjećanje na ratna vremena

Prigodnom svečanošću obilježen Dan oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

U skladu s epidemiološkim mjerama, obilježavanje je održano u manjem obimu nego prošlih godina, ali na svečan i dostojanstveni način.

Svetom misom u varaždinskoj katedrali koju je predslavio varaždinski biskup mons. Bože Radoš,  te polaganjem vijenaca i prigodnim govorima kod Križa zahvalnosti u Varaždinu obilježena je 29. godišnjica oslobođenja Grada Varaždina, a proslavljen je i Dan branitelja Varaždinske županije.

U skladu s epidemiološkim mjerama, obilježavanje je održano u manjem obimu nego prošlih godina, ali na svečan i dostojanstveni način.

Uz branitelje te članove braniteljskih udruga s područja grada Varaždina i Varaždinske županije, počast poginulim i nestalim braniteljima odali su i državni tajnik u MORH-u brigadni general Zdravko Jakop, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, gradonačelnik Varaždina dr.sc. Ivan Čehok, saborska zastupnica i predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora Natalija Martinčević, saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, Glavni tajnik ministarstva Ivica Akmadža te izaslanik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić.

Čestitke braniteljima su uputili stožerni brigadir Vjeran Rožić, državni tajnik u MORH-u brigadni general Zdravko Jakop i gradonačelnik Varaždina dr.sc. Ivan Čehok, a u svom obraćanju prisutnima župan Radimir Čačić je naglasio kako je želja, zadatak i obveza svakog od nas da ovakve dane obilježavamo s najdubljim poštovanjem i zahvalnošću prema ljudima koji su dali svoje živote i svoje zdravlje u obrani naše Domovine.

- Kao sudionik tadašnjih događanja u rujanskim danima 1991. godine, potpuno svjestan značaja i doprinosa koji su dali branitelji s ove regije na svim bojištima tijekom cijelog rata, reći ću par riječi samo o događajima u kojima sam i sam sudjelovao. Pobjeda u Varaždinu po svom doprinosu snazi hrvatske vojske nemjerljiva je s bilo čim u Domovinskom ratu i to nitko ne spori, iako se često prešućuje. Činjenica da smo mi prvi i jedini tada u Hrvatskoj sami donijeli odluku na Kriznom štabu da napadnemo i time doveli do predaje korpusa, spasila je tisuće života, omogućavanjem  skraćenja rata, a utjecala je i na buduće pobjede sve do Oluje - rekao je župan te dodao kako je jasno prepoznato nemjerljivo jačanje borbene moći hrvatske obrane u odnosu na vrijeme prije pobjede i to je bio bitan politički čimbenik na putu prema međunarodnom priznanju Hrvatske.

- Montesquie je rekao 'Sretnih li naroda koji imaju dosadnu povijest'. Hrvati nisu jedan od tih naroda, ali sasvim sigurno povijest svim građanima Hrvatske, a neupitno i nama građanima ove regije daje razloga da budemo ponosni na naš doprinos u turbulentnim, a često i vremenima krvi i nesreće - zaključio je župan Čačić.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!