Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
OPG Košić iz Krkanca treći u izboru za najbolji hrvatski OPG
Varaždinska županija

zlata vrijedno

OPG Košić iz Krkanca treći u izboru za najbolji hrvatski OPG

OPG obitelji Košić osnovan je još 1998. godine u Krkancu, a danas godišnje proizvedu oko pola milijuna tona povrća.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Košić iz Krkanca iz Varaždinske županije osvojilo je brončani Agro Oskar, treće mjesto u izboru za najbolji hrvatski OPG 'Zlata vrijedan'.

Priznanje i novčana nagrada od 10.000 kuna dodijeljena im je sinoć, 17. rujna, u Koprivnici, gdje je održana svečanost proglašenja pobjednika u izboru koji su sedmi put organizirali Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list.

OPG obitelji Košić u Krkancu u Općini Vidovec osnovan je još 1998. godine, a danas godišnje proizvedu oko pola milijuna tona povrća. Zelje, krumpir, tikve, peršin, mrkvu, poriluk, ciklu, salatu, mahune, papriku, rajčicu i korabu većinom plasiraju putem Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće, dok ostalo prodaju na kućnome pragu ili na varaždinskom placu.

- Čestitam obitelji Košić na osvojenom trećem mjestu u izboru najboljeg OPG-a u Hrvatskoj. Posebno smo ponosni na njihov uspjeh jer je rezultat svakodnevnog napornog rada i velikog truda, koji krase sve poljoprivrednike. Varaždinskoj županiji je poljoprivreda jedan od prioriteta, direktno iz proračuna izdvajamo 4,2 milijuna kuna za potpore za ulaganja u poljoprivredi, pri čemu posebno potičemo OPG-ove na EU osiguranje, jedino što im jamči povrat šteta u slučaju nepogoda - istaknuo je župan Radimir Čačić.

OPG Košić u Krkancu ima proizvodnju pod plastenicima na 1.500 četvornih metara, dok je sedam hektara zemlje koju obrađuju rascjepkano na 29 parcela.

Upravo na to je u Ministarstvu poljoprivrede upozorio župan Čačić.

- Prosječna površina poljoprivrednih parcela u Varaždinskoj županiji je, prema ARCOD-u, svega 0,36 hektara, što koči razvoj poljoprivredne proizvodnje i provođenje projekata. Upravo zato namjeravamo pokrenuti pilot-projekt okrupnjavanja zemljišta, o čemu sam razgovarao s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. Manji pilot-projekt smo provodili prije 10-ak godina upravo na području Općine Vidovec s jednim švedskim fondom, a sada smo dogovorili da se ide s velikim pilot-projektom na nekoliko tisuća hektara. Okrupnjavanje zemljišta je nužno da bi naša poljoprivreda bila konkurentna, a OPG-ovi poput ovog obitelji Košić još veći i uspješniji - istaknuo je Čačić.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!