Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
TRADICIJA SE NASTAVLJA ONLINE Virtualna Zeljarijada s mirisima i okusima Varaždinskog zelja
PR foto

ODMORA NIKAD DOSTA - KRENITE PREKO MOSTA

TRADICIJA SE NASTAVLJA ONLINE Virtualna Zeljarijada s mirisima i okusima Varaždinskog zelja

Varaždinsko zelje je pravo skladište vitamina i minerala s čime su suglasni kako stručnjaci tako i potrošači

Na stotine Međimurki i Međimuraca, ljubitelja sarme i drugih jela spremljenih od Varaždinskog zelja, svake godine su trećeg vikenda u rujnu pohodili Vidovec u Varaždinskoj županiji. Budući da su ove godine, nažalost, na snazi stroge epidemiološke mjere koje su dovele do otkazivanja brojnih manifestacija i festivala, slična je sudbina zadesila i Zeljarijadu. No, to nije razlog da se i ove jeseni ne uživa u jelima od zelja, a posebno sarmi, kraljici svih jela u kojima je zelje jedna od temeljnih namirnica. 

Varaždinsko zelje Fotogalerija

Zbog toga su Vidovčani, koji  sebe vole nazvati Zeljarima, još jednom pokazali da su u mnogim stvarima daleko ispred drugih. Potvrđuje to i odluka da ovogodišnju Zeljarijadu ipak održe, ali na trenutno jedini mogući način – online! Unatoč epidemiji Covida -19, nikome u Vidovcu nije palo na pamet odreći se svoje tradicije stvarane stoljećima i svega onoga što je proizvodnja zelja donosila ljudima ovoga kraja.Priča o Zeljarijadi i Varaždinskom zelju preselila se na društvene mreže i druge kanale medijske komunikacije s pozivom svima koji poštuju tradiciju i vole uživati u jelima od zelja da u svome domu naprave svoju obiteljsku Zeljarijadu i pozovu  prijatelje na gozbu od zelja. Još od antičkih vremena piše se i govori o tome kako zelje učinkovito i blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje. Varaždinsko zelje je pravo skladište vitamina i minerala s čime su suglasni kako stručnjaci tako i potrošači. Vlakna svih kupusnjača jamče dobru probavu, a listovi zelja su puni vitamina A, B i C te minerala kao što su fosfor, željezo, kalciji i kalij. Sasvim dovoljno za obranu od virusa i ublažavanje bolesti koje oni donose tijekom jeseni i zime! 

U sklopu virtualne Zeljarijade podsjećamo vas na tek neka od tradicionalnih jela spremljenih od Varaždinskog zelja. Svakako najpoznatija i najraširenija je sarma, ali ništa manju vrijednost nemaju ni ostala jela kao što su: krpice sa zeljem, buncek sa zeljem, bijele i crne čurke s Varaždinskim kiselim zeljem, salata Varaždinsko zelje s bučinim uljem, pečenice s kiselim zeljem i mnoga druga. Zanimljivo je da i moderna gastronomija pokazuje sve veći interes za zelje i kreiranje novih jela. To je potvrdila i nedavno objavljena kuharica „Zelje na veselje“ posvećena isključivo jelima spremljenim od Varaždinskog zelja.   Virtualna Zeljarijada ove se godine odvija od 14. do 20.rujna, a više informacija možete potražiti na web stranica Općine Vidovec ili na Facebook adresi: https://www.facebook.com/Zeljarijada-127566363957794 

U tjednu virtualne Zeljarijade, predstavljena je i brošura "Zeljarijada 2020" koja opisuje bogatu tradiciju, kulturu, gastronomiju i turističke potencijale Općine Vidovec. Brošura je dostupna u online verziji na: https://online.fliphtml5.com/lxmqx/kytc/#p=1
Također je pripremljen i video o Zeljarijadi koji možete pogledati na : https://www.facebook.com/watch/?v=329858468099138U Vidovcu i okolici mnogo je proizvođača Varaždinskog zelja, a iskustvom dužim od jednog stoljeća može se pohvaliti:
Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda Jurica Cafuk
Glavna 27, Domitrovec,
42 205 Vidovec
Tel/fax.: + 385 (0)42 741 321
Mob.: + 385 (0)98 268 550
Mob.: + 385 (0)98 267 613
e-mail: zdravko.cafuk@vz.t-com.hr

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!