Varaždinsko bučino ulje

U Hotelu Turist predstavljena županijska knjiga recepata ‘Tradicijska kuharica’

Župan Čačić naglasio je kako je ova promocija nastavak brendiranja buče.

U Hotelu Turist predstavljena je županijska knjiga recepata
‘Tradicijska kuharica’, kao nastavak prošlogodišnje knjige
recepata nazvane ‘Varaždinsko bučino ulje’.

Nakon uvodnih riječi pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu
i ruralni razvoj dr.sc. Dragutina Vinceka,
knjigu su predstavili župan Varaždinske županije Radimir
Čačić
te predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza
Damir Crleni, a nazočni su bili i savjetnica
župana, ujedno i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske
županije Natalija Martinčević te zamjenik župana
Tomislav Paljak kao i veliki broj gostiju,
vlasnika OPG-a, proizvođača bučinog ulja te predstavnika medija.

Župan Čačić naglasio je kako je ova promocija nastavak
brendiranja buče.

– Varaždinsko bučino ulje, koje je inače dobilo zaštitu
izvornosti na razini Republike Hrvatske, trenutno je  u
procesu europske zaštitite, te treba naglasiti kako je to prvo i
jedino takvo bučino ulje u Hrvatskoj. Upravo je to bučino
ulje  dio cijele kulinarske tradicijske priče. U toj knjizi
recepata koju danas promoviramo nalazi se devetnaest recepata
koje su naši vrhunski kulinarski stručnjaci prepoznali kao nešto
što ima posebnu vrijednost i što može biti zanimljivo za sve naše
vrijedne kuharice i kuhare. Ono što me posebno veseli je porast
prepoznatljivosti bučinog ulja što potvrđuju svi oni koji se bave
proizvodnjom. Naime, potražnja je takva da je ni približno ne
možemo pokriti proizvodnjom, prepoznata je premium kvaliteta , a
u ekoproizvodnji smo konačno ušli i s par tisuća bučinog ulja –
rekao je župan te dodao kako prvi recept datira iz daleke
1854.godine a to je gibanica od bučinih koštica.

Damir Crleni je u svom obraćanju naglasio kako
je cilj izdavanja kuharice bio provjera prvog pojavljivanja imena
‘buča’.

– Važno je istaknuti kako su sva jela pripremljena prema modernoj
kuhinji i predstavljena su  u ovoj knjizi. No, naišli smo i
na nekoliko ‘neobičnih’ recepata poput ukiseljene buče s
voćem, sušene buče, kolača od buče iz 1854. koji se spominje, do
buča kuhanih u mlijeku – zaključio je Crleni.

Nakon službenog predstavljanja održan je prigodni domjenak uz
degustaciju samih jela pripremljenih od buče.

db4620d7d82fc4dbd1b77e684414290c.jpg?v=2

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije