Manifestacija

Učenici Gospodarske škole koji se školuju za kuhare spremali jela od varaždinskog zelja

Ravnateljica Gospodarske škole Katice Kalogjera Novak je naznačila kako sve kvalitetniji učenici, odnosno oni sa višim prosjekom ocjena upisuju smjer za kuhara.

Učenici Gospodarske škole koji se školuju za kuhare i ove
su godine , treći puta zaredom spremali jela od
varaždinskog zelja.

Podršku su im došli dati, ali i degustirati savjetnica župana,
ujedno i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske
županije Natalija Martinčević te pročelnik
Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc.
Dragutin Vincek, a prisutne su bile
i ravnateljica Gospodarske škole Katice Kalogjera
Novak
i Marija Cafuk, čuvarica sjemena
Varaždinskog zelja koje je zaštićeno na razini EU.

– Ovo je  još jedna manifestacija koju smo pokrenuli u
ovome mandatu. Posebno me veseli da danas povezujemo s jedne
strane naše vrhunsko i europskom  oznakom izvornosti
zaštićeno varaždinsko zelje, a s druge strane vrijedne i marljive
ruke kuhara iz naše Gospodarske škole. Zelje je inače važna i
zdrava namirnica, a čak 40 posto ispitanika najvećeg hrvatskog
tržišta, onog zagrebačkog  je proglasilo varaždinsko zelje
najboljim zeljem, onda slijedi ogulinsko, pa ličko i ostala
zelja. Ova današnja radionica je bitna jer se u školi 
pokazuje koliko se zdravo hraniti, koliko je bitno koristiti
zdrave namirnice i još k tome na jedan maštovit  način.
Moram istaknuti kako su sva jela zaista ukusna – rekla je
Martinčević.

– Jako su me razveselila su djeca koja s voljom i
entuzijazmom pripremaju ove namirnice i danas svi zajedno uživamo
u kiselom zelju – zaključila je Martinčević.

Ravnateljica Gospodarske škole Katice Kalogjera Novak je
naznačila kako sve kvalitetniji učenici, odnosno oni sa
višim prosjekom ocjena upisuju smjer za kuhara.

– Mi upisujemo samo jedan razred jer nam nedostaje kuharski
praktikum, ali treba istaknuti kako su kuhari traženi na tržištu,
naši učenici osvajaju medalje na državnim te svjetskim
prvenstvima  i to je za svaku pohvalu – rekla
je Kalogjera Novak dok je Marija Cafuk dodala kako je
pripremljeno više od deset vrsta jela od zelja poput savijače od
zelja, krpica sa zeljem, sekeli gulaša , štrukli od zelja itd.

– Ovo je dobra promocija i za nas uzgajivače zelja, a ovo
povrće je zaista zdravo, moram reći kako ga nazivamo i prirodnim
antibiotikom – poručila je Marija Cafuk.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije