Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
ŽENSKA KREATIVNOST U RURALNOM ŽIVOTU Udruzi žena Općine Sveti Ilija - selo Doljan priznanje za 2019. godinu
Varaždinska županija

svjetski dan seoskih žena

ŽENSKA KREATIVNOST U RURALNOM ŽIVOTU Udruzi žena Općine Sveti Ilija - selo Doljan priznanje za 2019. godinu

Svjetski dan seoskih žena utemeljen je 1995. godine tijekom 4. Konferencije UN-a o ženama u Pekingu. Njegovim obilježavanjem podržava se višestruka uloga seoskih žena koje su uglavnom poljoprivrednici i mali poduzetnici.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije ove godine povodom Svjetskog dana seoskih žena 15. listopada organiziralo je dodjelu priznanja 'Ženska kreativnost u ruralnom životu' za 2019. godinu, a priznanja su se dodijelila danas, 15. listopada, u Županijskoj palači u Varaždinu.

Ove godine predloženo je bilo ukupno 6 kandidatkinja odnosno udruga koje svojim radom i rezultatima ostavljaju trag u svojim sredinama.

Na objavljeni natječaj Povjerenstva za ravnopravnost spolova prijavljene su bile: Verica Pantaler, Udruga žena Općine Sveti Ilija-selo Doljan, Udruga žena Općine Vidovec, Mara Bogović, Marija Cafuk i Brankica Kovaček.  

Sve okupljene u Skupštinskoj dvorani pozdravila je Natalija Martinčević, savjetnica župana.

- Ovom manifestacijom želimo senzibilizirati društvo i javnost na položaj žena u društvu, a posebno žena u ruralnim područjima jer su njihovi problemi još zahtjevniji. U ove dvije godine mandata u Županiji imala sam prilike upoznati rad udruga žena i žena koje rade na poljoprivredi i na poljoprivrednim gospodarstvima. Moram pohvaliti njihov entuzijazam, njihov trud i rad. Kao čuvarice tradicije, gastronomije neizostavan su partner Varaždinskoj županiji na našim  projektima, programima i manifestacijama i od srca im čestitam na njihovom radu - naglasila je Martinčević.

- Svjetski dan seoskih žena 15. listopada, obilježava se s ciljem isticanja osobitosti seoskih žena i senzibiliziranja lokalne zajednice o njihovoj velikoj, ali još uvijek neprepoznatoj i nepriznatoj ulozi i doprinosu društvenoj zajednici. Zahvaljujemo svim predlagateljima i udrugama i ženama koje su sudjelovale u natječaju. Povjerenstvo je imalo zaista težak zadatak jer svaka kandidatkinja daje izniman doprinos društvu i zajednici i na tome im zahvaljujemo - naglasila je Vlasta Cindrić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova već dakle jedanaestu godinu provodi projekt 'Ženska kreativnost u ruralnom životu', te svake godine dodjeljuje priznanje i zahvale za sudjelovanje ženama koje svojim djelovanjem utječu na poboljšanje kvalitete života u ruralnim sredinama Varaždinske županije.

Svjetski dan seoskih žena utemeljen je 1995. godine tijekom 4. Konferencije UN-a o ženama u Pekingu. Njegovim obilježavanjem podržava se višestruka uloga seoskih žena koje su uglavnom poljoprivrednici i mali poduzetnici. Seoske žene danas čine četvrtinu svjetske populacije, sudjeluju u proizvodnji 60 do 80 posto hrane koja se uzgaja, a posjeduju manje od 5 posto zemlje.

Porazan je podatak da istovremeno dvije trećine nepismenih na svijetu čine žene.

Zbog ključne uloge žena u proizvodnji hrane odlučeno je da se Svjetski dan obilježava 15. listopada, a to je dan prije Svjetskog dana hrane.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!