Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
MEĐUNARODNA NOĆ ŠIŠMIŠA Veliki i mali posjetitelji u Šetalištu Vatroslava Jagića bat detektorima tražili leteće sisavce
Varaždinska županija

VAŽNI I KORISNI

MEĐUNARODNA NOĆ ŠIŠMIŠA Veliki i mali posjetitelji u Šetalištu Vatroslava Jagića bat detektorima tražili leteće sisavce

Jedini se hrane noćnim kukcima, pa tako i komarcima kojih se pokušavamo riješiti - pojasnila je Mirna Mazija, predsjednica Udruge Tragus.

Međunarodna noć šišmiša, 23. po redu, obilježena je i u Varaždinskoj županiji. U  punoj dvorani Županijske palače su prošli tjedan mali i veliki posjetitelji s velikim zanimanjem slušali predavanje o šišmišima, sudjelovali na radionici i kvizu, a potom su svi zajedno s bat detektorima otišli u Šetalište Vatroslava Jagića u potragu za letećim sisavcima.

Zanimljivo obilježavanje Noći šišmiša organizirala je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije u suradnji s Udrugom za zaštitu šišmiša Tragus.

- S obzirom da su šišmiši ugroženi, a izuzetno su važni za održavanje eko-sustava, u suradnji s Udrugom odlučili smo naglasiti tu važnost te educirati širu javnost. Izuzetno smo zadovoljni odličnim odazivom, posebice činjenicom da je ovdje veliki broj djece - istaknula je Jelena Pavleković, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

O šišmišima vlada mnogo predrasuda, poput toga da se zapliću u kosu ili piju krv, što, naravno, nije točno, napomenula je Mirna Mazija, predsjednica Udruge Tragus.

- Šišimiši su jako važni i jako korisni. Jedini se hrane noćnim kukcima, pa tako i komarcima kojih se pokušavamo riješiti - pojasnila je Mirna Mazija.

U Hrvatskoj žive čak 33 vrste šišmiša od njih ukupno 45 u Europi.

- Jako smo sretni što smo u Župnoj crkvi Svetog Petra i Pavla u Petrijancu našli koloniju šišmiša iz roda dugoušani. U srpnju ove godine tamo smo zatekli ženke s mladima, što je važan podatak koji govori da se tamo osjećaju sigurno i da će ih vjerojatno biti više sljedeće godine - rekla je predsjednica Udruge Tragus.

Treba naglasiti da su sve vrste šišmiša strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode, a Međunarodna noć posvećena korisnim letećim sisavcima obilježava se od 1997. godine.

a48dda435d4513cd0cd814960500ad77.jpg?v=2

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!