Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
MEĐUNARODNI SAJAM Varaždinska županija partner Zagorskog gospodarskog zbora u Krapini: 'Ova je regija kičma ozbiljne proizvodnje Hrvatske'
Varaždinska županija

županija partner

MEĐUNARODNI SAJAM Varaždinska županija partner Zagorskog gospodarskog zbora u Krapini: 'Ova je regija kičma ozbiljne proizvodnje Hrvatske'

- Moramo biti pošteni i reći kako je ova regija 'kičma ozbiljne proizvodnje Hrvatske' - Zagreb je Zagreb, ali ove županije nose hrvatsku proizvodnju i hrvatsku budućnost.

Krapinsko-zagorska županija domaćin je ovih dana tradicionalnog međunarodnog sajma gospodarstva u Krapini pod nazivom 'Zagorski gospodarski zbor', koji se već tradicionalno održava u sklopu 54. Tjedna kajkavske kulture.

Ove godine je Varaždinska županija partner sajma koji se inače održava na više od 5.000 m² zatvorenog i otvorenog izlagačkog prostora, a spomenimo kako je u 2018. godini na sajmu izlagalo 270 izlagača iz Republike Hrvatske i susjednih zemalja. 

Prvi dan sajam okupio je iznimno veliki broj izlagača, ali i posjetitelja, a  svečanom otvorenju su uz domaćina, krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, zatim ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, potpredsjednika Hrvatskog sabora Sinišu Hajdaš Dončića, gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića nazočili i župan Varaždinske županije Radimir Čačić te savjetnica župana Natalija Martinčević.

Župan Čačić u svom je pozdravnom govoru istaknuo zadovoljstvo što se Varaždinska županija predstavlja na ovome uglednome i poznatome sajmu.

- Moramo biti pošteni i reći kako je ova regija 'kičma ozbiljne proizvodnje Hrvatske' - Zagreb je Zagreb, ali ove županije nose hrvatsku proizvodnju i hrvatsku budućnost. Svaka čast turizmu i drugim granama, međutim industrija je nešto bez čega nemamo što tražiti, nećemo opstati kao zemlja. U smislu toga je sjever admiralski brod. Varaždinska županija je najveći izvoznik per capita u Hrvatskoj. Imamo lažnu nezaposlenost 3,8, prava je manje od 2 posto, nema radnika. Rješenja u proizvodnji su u obrtizaciji. Hrvatska ima deset puta manje obrta nego Slovenija. Ići ćemo u tom smjeru. Na sjeveru se krvavo radi, ovdje se svaka kuna mukotrpno zaradi i to treba cijeniti - rekao je župan te dodao kako treba dati šanse gospodarstvu u dobrim vremenima jer će nas ono održati u lošim vremenima.

- Čestitam Krapinsko zagorskoj županiji na organizaciji , naša suradnja je odlična bez obzira na stranačke boje - rekao je župan Čačić.

Župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar je naglasio kako je Zagorski gospodarski zbor najveća gospodarska manifestacija takve vrste na području njihove  županije.

- Važna nam je zbog nekoliko razloga. Na ovaj način zahvaljujemo našim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima na sjajnim gospodarskim rezultatima koje imaju kontinuirano od druge polovice 2013. godine na dalje - rekao je župan Kolar.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je rekla kako je ovo regija koja se s pravom diči gospodarskim uspjesima, perjanica je robnog izvoza i opstanka prerađivačke industrije, s dugom tradicijom i vrijednostima koje krase ljude.

Sajam je naravno prodajnog karaktera, a kroz sva tri dana organizira se i niz popratnih sadržaja za posjetitelje kao što su okrugli stolovi s aktualnim temama, razne prezentacije gospodarstva, obrtništva i tradicijskih obrta. Sve će biti popraćeno i bogatim zabavno kulturno-umjetničkim programom.

Kao partner na sajmu Varaždinska županija ima osiguran izložbeni prostor u centralnom dijelu sajma, a posjetitelji te uzvanici imali su  prilike uživati u bogatoj gastro ponudi našega kraja, od vidovečkog gibaneka, trnovečke makovnjače, kučanskog koščičjaka, zlevke, bučnice, a  našlo se tu i rukotvorina, vina s varaždinskog vinogorja, proizvoda od meda i keramike.

Također treba istaknuti kako se uz počasnu postrojbu 'Krapinski Ilirci' i povijesnu postrojbu 'Kostelska pištola- Keglevićeva straža', predstavila i Husarska garda Varaždinske županije s kočijom koja je plijenila pažnju okupljenih, a u programu svečanog otvorenja nastupila je i Irma Dragičević.

Prije otvorenja sajma u sjedištu Krapinsko-zagorske županija održani je radni sastanak između domaćina, Krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, potpredsjednika Hrvatskog sabora Siniše Hajdaš Dončića te župana Radimira Čačića i njegove savjetnice Natalije Martinčević.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!