Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
RADOVI U PUNOM JEKU Traje energetska obnova ljekarne u Kolodvorskoj ulici
Varaždinska županija

NOVO GRADILIŠTE

RADOVI U PUNOM JEKU Traje energetska obnova ljekarne u Kolodvorskoj ulici

Riječ je o središnjoj ljekarni u Varaždinskoj županiji koja organizira dežurstvo te usluge pruža 24 sata dnevno tijekom cijele godine, radnim danom, praznicima i blagdanima.

U Varaždinskoj županiji otvoreno je novo gradilište: u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu počela je energetska obnova zgrade Ljekarne Varaždinske županije u koju će biti uloženo gotovo 2 milijuna kuna EU novca i vlastitih sredstava.

Radovi u sklopu EU projekta počeli su 8. srpnja, a danas, 16. srpnja, gradilište je obišao zamjenik župana Robert Vugrin zajedno s ravnateljicom Ljekarne Varaždinske županije Zvezdanom Petrović i pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorkom Horvat, kao i Zvjezdanom Erceg i Romanom Svetecom, predstavnicima izvođača radova Core upravljanja i Energo-S-a.

Riječ je o središnjoj ljekarni u Varaždinskoj županiji koja organizira dežurstvo te usluge pruža 24 sata dnevno tijekom cijele godine, radnim danom, praznicima i blagdanima.

- Radovi su u punom jeku i sve je dobro organizirano. To nam je važno jer se za korisnike i dalje osigurava pružanje ljekarničke usluge 24 sata, tako da će dežurstvo i tijekom provođenja projekta energetske obnove biti na ovoj, svima poznatoj lokaciji u Kolodvorskoj ulici. Potrebe za premještanjem nema, no sve građane molimo za razumijevanje tijekom trajanja radova - istaknuo je zamjenik župana Robert Vugrin.

Zgrada je površine gotovo 600 četvornih metara, izgrađena je prije 57 godina, a rok za dovršetak radova je prosinac ove godine.

- Sada će biti zamijenjena kompletna vanjska stolarija, postavljeno će biti 50-ak novih prozora i vrata. U rekonstrukciju idu sustavi grijanja, hlađenja i ventilacije, kao i sustav rasvjete prostora te elektroinstalacija. Sve to će omogućiti rad u modernim i daleko boljim uvjetima - rekla je Zvezdana Petrović, ravnateljica Ljekarne Varaždinske županije.

Uz to, energetska obnova donijet će značajne uštede na energentima. Uštede toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta iznosit će 52,21 posto godišnje, uštede energije potrebne za hlađenje 53,52 posto godišnje, a emisije CO2 bit će smanjene za 71,22 posto.

Riječ je o jednom od čak 50-ak objekata u zdravstvenoj, obrazovnoj ili drugoj javnoj funkciji u Varaždinskoj županiji koji će u potpunosti biti energetski obnovljeni EU novcem.

- Nakon što smo prvu godinu mandata pripremali te prijavljivali projekte koji su redom odobreni jer su zadovoljili sve EU kriterije, a potom ugovarali dodjelu bespovratnog EU novca, sufinanciranje te izvođenje radova, projekti su sada u realizaciji, privode se kraju ili su već dovršeni. Podsjećam da u različitim fazama provedbe imamo EU projekte vrijedne 740 milijuna kuna, a gotovo polovica tog iznosa odnosi se upravo na projekte energetske obnove, pri čemu udio vlastitih sredstava u prosjeku iznosi 20 posto - rekao je zamjenik Vugrin.

- U 13 škola energetska obnova je dovršena ili pri kraju, a slijedi obnova još devet škola. Počela je i realizacija najvećeg projekta energetske obnove, objekta Minerva u Varaždinskim Toplicama, a u tijeku su postupci javne nabave za obnovu Vodotornja te Doma za starije i nemoćne osobe u Varaždinu. U realizaciju kreću i energetske obnove zgrada Doma zdravlja, kao i preostali objekti Opće bolnice Varaždin te Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama. Županija postaje veliko gradilište - najavio je Vugrin. 

Projekt energetske obnove 'Izvođenje radova energetske obnove zgrade Ljekarne Varaždinske županije' vrijedan je ukupno 1.914.023,75 kuna s PDV-om. Neto vrijednost projekta je 1.515.389 kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 860.417,04 kuna ili 56 posto.

Projekt se provodi u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.' - Prioritetna os 4. 'Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije'.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!